Riječani predlažu, Riječani biraju

LUTRIJA U RIHUBU Izabrano Vijeće građana EPK-a

Jasmin Đečević

Foto Tanja Kanazir/RIEPK2020.

Foto Tanja Kanazir/RIEPK2020.

Ukupno su na natječaj za Vijeće građana stigle 94 prijave, a najviše ambicija pokazale su Riječanke starije od 26 godina



RIJEKA Ivan Bystryakov, Valentino Klarić, Noa Jelić Matošević, Elvis Vaupotić, Ella Bukvić, Daniela Maria Genc, Serena Vanić, Dona Bueno, Ervin Grujić, Nino Krvavica, Marko Veronica, Josip Lukić, Gordana Saršon, Adriana Licardo Luketić, Maja Vizjak, Ana Kersulić, Dragan Džoić, Alan Dešić, Loredana Varljen, Mira Jelčić, Mirjana Kovačić, Silvija Skorić Vujnović, Marijan Janković, Miljenko Smokvina, Slobodan Petrović, Berislav Markov, Nina Silov, Jadranka Balen, Enza Vaccaro i Ljiljana Majer Pejnović izabrani su u prvo Vijeće građana projekta Europske prijestolnice kulture.


Njihova imena izvukli su ambasadori EPK-a Sonja Balaško i Joel Aničić u »lutriji« održanoj u RiHubu u sklopu kampanje »Uključi se«.


Ukupno su na natječaj za Vijeće građana stigle 94 prijave od čega je na kraju 76 prijava bilo važećih. Te su prijave razvrstane u osam kategorija po dobi i spolu, a konačna lista 30 članova Vijeća građana odlučena je izvlačenjem kuglica.


Vijeća građana EPK-a, EPK; Foto  Tanja Kanazir/RIEPK2020.


Vijeća građana EPK-a, EPK; Foto Tanja Kanazir/RIEPK2020.





Zanimljivo da su Riječanke bile aktivnije odnosno da je najviše prijava stiglo od žena starijih od 26 godina.


Vijeće građana predstavlja stanovnike Rijeke u projektu EPK-a, njegovi članovi će odlučivati o prijedlozima koje građani i udruge mogu do 23. studenog prijaviti putem programa Civilnih inicijativa i Zelenog vala. Oni koje Vijeće izabere dobit će financijsku potporu za realizaciju svojih projekata.


Za članove Vijeća bit će organizirana edukacija o načinu rada u Vijeću te o programima Civilne inicijative i Zeleni val, a također će ih se upoznati s kriterijima i idejama vodiljama koje će im poslužiti kao smjernice za što kvalitetniji rad. Sve izabrane članove kontaktirat će iz tvrtke Rijeka 2020, a ono što se već sada zna da je prvi sastanak planiran za 19. studenoga.


Iz EPK-a poručuju onima koji su se prijavili za Vijeće građana, a nisu izvučeni da će i njih kontaktirati kako bi bili uključeni u projekt na neki drugi način.