Zanimljivo izdanje

Riječka radnička naselja: Knjiga o zanemarenom segmentu baštine

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina

Knjiga »Riječka radnička naselja« Daine Glavočić, Jasne Rotim Malvić i Srđana Škunce želi potaknuti svijest o zanemarenom, devastiranom i neprepoznatljivom segmentu baštine



RIJEKA Sto godina izgradnje radničkih naselja u Rijeci, od kraja 19. do 80-ih godina 20. stoljeća tema je knjige »Riječka radnička naselja«, Daine Glavočić, Jasne Rotim Malvić i Srđana Škunce.


Knjiga je objavljena u izdanju udruge »Pro torpedo« za zaštitu i promociju riječke industrijske baštine, kao prva knjiga koja ovom dijelu graditeljskog nasljeđa pristupa kao fenomenu vrijednom monografske obrade i prezentacije. Naime, riječka radnička naselja do sada su bila tek dijelom širih arhitektonskih i urbanističkih istraživanja, ali ne i predmetom zasebne i cjelovite znanstvene obrade. Ujedno riječ je i o prvoj knjizi udruge »Pro Torpedo« mimo dosad objavljenih zbornika radova s međunarodnih konferencija industrijske baštine.


Uz uvodne informacije o povijesti planiranja i izgradnje radničkih naselja, autori kroz tri cjeline prikazuju na koji su način velika riječka industrijska poduzeća organizirala smještaj radništva.




Daina Glavočić istražila je povijest radničkih naselja od kraja 19. stoljeća do Prvog svjetskog rata, Jasna Malvić Rotim razdoblje međuraća, a Srđan Škunca planiranje i izgradnju radničkih naselja nakon 1940.


Prvo radničko naselje u Rijeci podigao je 80-ih godina 19. stoljeća industrijalac Robert Whitehead za radnike Tvornice torpeda u Baračevoj ulici, a posljednje je 80-ih godina 20. st. gradila Luka u Škurinjskoj dragi za svoje radnike. U vrijeme fašističke Italije o izgradnji jeftinih stanova za radnike skromnijih primanja brinula je država putem Autonomnog zavoda za ekonomične i pučke kuće, čiji su rad podupirali Grad Rijeka i Gradska štedionica, dodjelom besplatnih terena i novčanim sredstvima.


Ova je knjiga tužan podsjetnik na vremena kad su bogati poslodavci brinuli o ljudima koji rade i osiguravaju njihov opstanak. Knjiga također želi potaknuti svijest o potpuno zanemarenom segmentu baštine, izloženom devastaciji koja je sačuvana radnička naselja nagrizla do neprepoznatljivosti.