Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
29. siječnja 2020.
Ispis članka: Publicistu Ljubomiru Stanojeviću Demetrova nagrada za životno djelo - Novi List

NoviList.hr

Publicistu Ljubomiru Stanojeviću Demetrova nagrada za životno djelo

Velika karijera

10. siječanj 2019 08:37

Napisao: Davor Mandić

Publicistu Ljubomiru Stanojeviću Demetrova nagrada za životno djelo

Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa dodijelit će Demetrovu nagradu za životno djelo Ljubomiru Stanojeviću, kazališnom publicistu iz Osijeka. Svečana dodjela upriličit će se u zagrebačkoj knjižari Citadela libri u Ulici Franje Račkog 11 u četvrtak, 10. siječnja u 18 sati. Bit će to svečani dio redovne skupštine društva, koja će se nastaviti nakon dodjele nagrade, kažu u HDKKT-u.

O nagradi – povelja i skulptura (rad Martina Babića) te novčani iznos od 10.000 kuna – odlučivalo je povjerenstvo u sastavu: akademik Boris Senker (predsjednik), Antonija Bogner Šaban i Sanja Nikčević. U obrazloženju se ističe da nagrada odlazi tihom čovjeku koji rado dijeli svoje veliko znanje o osječkom kazalištu.

– Ovaj kazališni publicist gotovo je punih šezdeset godina pratio svoje, osječko, kazalište na različite načine, ali ponajviše pišući o njemu. Uvijek predano, profesionalno, vrijedno, s velikom ljubavlju za kazalište, doslovno živeći u kazalištu (provodeći dane i noći u svom uredu u kazalištu). Ali nekako iz sjene. Nešto zbog vlastite skromnosti i samozatajnosti, nešto zbog Osijeka koji se, kao i svako drugo kazalište izvan Zagreba, teško probija pod reflektore koji su uglavnom okrenuti prema centru – kaže se u obrazloženju.