Novi broj časopisa

Predstavljen dvobroj “Književne Rijeke” koji donosi posvetu Slobodanu Novaku

Kim Cuculić

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Esejistički blok  donosi brojne tekstove, između ostalih esej   Grge Gamulina o Ivanu Meštroviću, pa Davora Velnića o Krležinu šeširu, eseje Augustina Serdara i druge



RIJEKA Dvobroj 3-4 časopisa »Književna Rijeka« za ovu godinu predstavljen je u Narodnoj čitaonici Gradske knjižnice Rijeka. Uvodnik glavnog urednika Igora Žica ovoga je puta posvećen preminulom hrvatskom književnom velikanu Slobodanu Novaku, koji nas je napustio ovoga ljeta. Objavljen je i in memoriam Davora Velnića, koji je kazao da je Slobodana Novaka na pogrebu ispratila tek nekolicina, što govori o odnosu prema ozbiljnoj književnosti i ozbiljnim književnicima koji se u današnje vrijeme sunovratio. Igor Žic također je govorio o problemu književnosti danas, odnosno o tome da mladi pokazuju slabu zainteresiranost za književnost, a internet je »pojeo« čitatelje i ljudi općenito slabo čitaju. Bilo je riječi i o problemima financiranja »Književne Rijeke«.


Igor Žic osvrnuo se i na esejistički blok, koji donosi tekstove Grge Gamulina o Ivanu Meštroviću, Davora Velnića o Krležinu šeširu, osam eseja Augustina Serdara, tekst Božice Zoko o poeziji Jasne Melvinger i esej Antuna Nodila o Pirandellovu »Henriku IV«, dok su eseji Igora Žica »Listići iz Arezza« i »Rijeka prema Trstu« u znaku hrvatsko-talijanskih odnosa. U proznom dijelu časopisa objavljeni su tekstovi Josipa Krajača, Franje Deranje, Đonija Božića, Fabijana Lovrića, Augustina Serdara i Davora Velnića.


Đoni Božić osvrnuo se na dio posvećen poeziji, u kojemu su objavljene pjesme Joséa Maríe Muñoza Quirósa u prijevodu sa španjolskog Željke Lovrenčić, te stihovi Milovana Mikovića – hrvatskog književnika iz Vojvodine. Članica uredništva »Književne Rijeke« Vlasta Sušanj Kapićeva predstavila je rubriku »Domaća beseda« u kojoj su objavljeni dijalektalni tekstovi Vjekoslave Jurdane, Radovana Tadeja, Biserke Fućak i Silvije Benković Peratove.




Riječ je o autorima različitih naraštaja, od kojih su neki po prvi put zastupljeni. Na kraju novog dvobroja slijedi uobičajena rubrika »Sudbina knjige«. Ovom prilikom predstavljena je i nova knjiga Davora Velnića »Dno je uvijek dublje – uvod u čitanje Grge Gamulina«, koja već izaziva polemičke tonove.