Otvoren trezor

Petnaest nominiranih naslova natječe se za nagradu pulskog Sajma “Libar za vajk”

Portal Novilist.hr

Vizual

Vizual

Knjige, nositeljice titule čuvat će se u Trezoru u Medulinu



PULA Na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak, 14. studenog u novoj knjižnici Osnovne škole dr. Mate Demarina Medulin, otvoren je Trezor sajamske nagrade “Libar za vajk” i predstavljen popis ovogodišnjih nominiranih naslova na 25. Sa(n)jam knjige u Istri.


Na konferenciji su sudjelovali direktorica Sajma – Magdalena Vodopija, načelnik Općine Medulin – Goran Buić, direktor Turističke zajednice općine Medulin – Enco Crnobori i voditeljica prodaje Sajma – Vlatka Balinčić, a prisutne je pozdravila i ravnateljica Osnovne škole u Medulinu – Emanuela Pinzan Chiavalon.


Nagradu Libar za vajk pulski Sajam utemeljio je prije pet godina i danas je prepoznata kao važna nagrada koja ukazuje na iznimna dostignuća hrvatskih nakladnika. Ponajbolji hrvatski knjižari svake godine nominiraju naslove, dok čitalačka publika Sajma odlučuje, glasuje za knjigu godine, onu koja će se zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk, zauvijek. Dosadašnji dobitnici nagrade su Miljenko Jergović i Fraktura za knjigu Sarajevo, plan grada, Olja Savičević Ivančević i Sandorf, za knjigu Pjevač u noći, Orhan Pamuk i Vuković & Runjić za knjigu Čudno je u mojoj glavi i Ješa Denegri i Agroinova za knjigu Gorgona.




Knjige za vajk, one koje ovom nagradom ostaju zauvijek upamćene, odsad će zauvijek biti i čuvane na jedinstvenom mjestu u Trezoru nagrade Libar za vajk – najavila je Magdalena Vodopija, te istaknula kako se ideja razvila iz težnje da se knjigama, nositeljicama titule Libar za vajk dužna pažnja posveti i stvaranjem mjesta gdje će vrijedni naslovi biti dostojno izloženi i posebno čuvani. Zaštitnici Trezora postali su Općina Medulin i Turistička zajednica Općine Medulin, koji su od prošle godine pokrovitelji nagrade. Izuzetno mi je drago da je Igor Zirojević, poznati pulski fotograf i dizajner oblikovao Trezor i što je uspio prenijeti naše poimanje starinskih trezora u suvremenu formu – zaključila je Vodopija.


Ulaganje u obrazovanje i kulturu naših mještana smatramo izuzetno važnim, stoga nam je drago da smo ostvarili ovu suradnju sa Sajmom knjige i što je knjižnica Osnovne škole dr. Mate Demarina izabrana kao idealan prostor za trezor nagrade a time i kao punkt književnosti koji je važan za cijelu Hrvatsku. – naglasio je Goran Buić, načelnik Općine Medulin.


U realizaciju ovog hvalevrijednog projekta krenuli smo s oduševljenjem. Medulin Riviera, kao jedna od prepoznatljivih turističkih destinacija, između ostalog, promovira kulturne i umjetničke dosege u svrhu očuvanja autentičnog nasljeđa. Projekti poput ovog doprinose povećanju vrijednosti sveukupne turističke ponude. Stoga nam je izuzetna čast da je riznica nagrađenih knjiga postavljena u Medulinu iz kojeg prenosimo poruku o važnosti čitanja za sve buduće generacije.



U izbor za ovogodišnju nagradu Libar za vajk ušli su knjižni naslovi nakladnika koji sudjeluju na 25. Sa(n)jam knjige u Istri, a objavljeni su od 1. listopada 2018. do 1. listopada 2019. godine. Izbor petnaest nominiranih naslova i ove je godine sastavio već poznati stručni žiri, renomirani knjižari – Vlatka Balinčić, Dražen Dabić i Dragana Vujatović, kojima se pridružila i knjižarka – Marina Habuzin.


Vlatka Balinčić predstavila je nominirane naslove, prema odabiru članova stručnog žirija.


NOMINIRANI NASLOVI


Didier Eribon: Povratak u Reims (Multimedijalni institut i Sandorf)


Maja Haderlap: Anđeo zaborava (Disput i Hrvatsko filološko društvo)


Ted Hughes: Rođendanska pisma (Fraktura)


Zlatko Karač: Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj: Osmanska i suvremena baština (Arhitektonski fakultet, UPI-2M plus)


Damir Karakaš: Proslava (Naklada OceanMore)


Reinhard Kleist: Nick Cave mercy on me (Strip centar Tino)


Maša Kolanović: Poštovani kukci i druge jezive priče (Profil knjiga)


Srečko Kosovel: Integrali (MeandarMedia)


Predrag Lucić: Cervantesov trg: sabrane drame i songovi (Jesenski i Turk)


Josip Mlakić: Skica u ledu (Fraktura)


Chigozie Obioma: Orkestar manjina (Hena com)


Gregor von Rezzori: Memoari jednog antisemita (Gymnasium) 


Paco Roca: Kuća (Naklada Fibra)


Viktor Šklovskij: Sentimentalno putovanje: uspomene, 1917.- 1922. (Fraktura)


Evelina Turković: Slika od zvuka; zvuk u vizualnoj umjetnosti (Durieux i Hrvatska selekcija AICA)


Nagradu, staklenu skulpturu dizajnera Mauricija Ferlina i 7.000 kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, sponzoriraju Općina Medulin i TZ Općine Medulin.


O tome koja će od nominiranih knjiga ponijeti titulu „Libar za vajk“ 2019. odlučit će glasovi kupaca pulskog Sajma u razdoblju od 5. do 14. prosinca 2019. Glasanjem za najbolju knjigu posjetitelji istovremeno sudjeluju u nagradnoj igri. Troje sretnih dobitnika čiji glasački kuponi budu izvučeni prilikom dodjele nagrade 15. prosinca na zadnji dan sajma u 19,30 sati, osvajaju za prvo mjesto 10 nominiranih naslova, za drugo mjesto pet i za treće tri naslova.


Sajam ove godine ponovno okuplja više od 250 nakladnika iz cijele Hrvatske i regije. Knjige će biti dostupne po značajnim popustima, a za obljetničko izdanje svi izdavači uz čestitku Sajmu na 25 godina suradnje poklanjaju posjetiteljima dodatne popuste u sklopu posebne akcije “25 naslova za 25 godina Sajma”. I ove godine gradimo veliku knjižaru u kojoj će se knjige moći lakše pronaći prema područjima interesa – istaknula je Vlatka Balinčić.


Na internetskoj stranici www.sanjamknjige.hr objavljene su nominacije za nagradu Libar za vajk.