Nagrada "Edo Budiša"

Dobitnik novosadski pisac Bojan Krivokapić

Davor Šišović

Krivokapić je nagrađen za zbirku priča »Trči Lilit, zapinju demoni«, koju je lani objavila Narodna biblioteka »Jovan Popović« iz Kikinde. Komisija za dodjelu nagrade »Edo Budiša« radila je u sastavu Neven Ušumović, Boris Koroman, Ivan Sršen i Vanesa Begić



PAZIN Treći dobitnik književne nagrade »Edo Budiša«, koju Istarska županija dodjeljuje za najbolju zbirku kratkih priča mladog autora u regiji, je novosadski pisac Bojan Krivokapić, objavila je pazinska Gradska knjižnica.


 Krivokapić je nagrađen za zbirku priča »Trči Lilit, zapinju demoni«, koju je lani objavila Narodna biblioteka »Jovan Popović« iz Kikinde. Komisija za dodjelu nagrade »Edo Budiša« radila je u sastavu Neven Ušumović, Boris Koroman, Ivan Sršen i Vanesa Begić. 


  U obrazloženju nagrade za Krivokapićevu zbirku kaže se da »nadilazi granice nacionalnog književnog polja, i to doslovno, budući da pisac suvereno prelazi iz jednog štokavskog (srpskog, bosanskog, hrvatskog) književnog jezika u drugi, kao što i njegovi junaci lutaju Sarajevom, Zagrebom, Beogradom, Novim Sadom«. Većina priča pisana je u dnevničkoj formi uz fragmentarnost i anegdotalnost pripovijedanja te efektne montažne prijelaze između naizgled udaljenih motiva.    Krivokapićeve priče bave se motivima smrti, raspada obitelji, gladi, ludila, a najuspjelije priče u zbirci odlikuje odsustvo patetike u opisu sveprisutnosti smrti kao svakodnevne činjenice – stoji u obrazloženju.     Nakon prve dvojice dobitnika nagrade »Edo Budiša« – Srđana Srdića i Marka Pogačara – Bojan Krivokapić bit će tako treći mladi autor iz regije koji će svoju policu moći ukrasiti atraktivnom metalnom skulpturom koja oblikuje riječ »priča«, a svoju kreativnu biografiju obogatiti s mjesec dana nagradnog boravka u pazinskoj »Kući za pisce«.  

Budući da laureat nagrade »Edo Budiša« dijeli ime i prezime s popularnim glumcem Bojanom Krivokapićem (kojeg i naša publika poznaje iz serije i filma »Montevideo, bog te video«), recimo da novosadski pisac i beogradski glumac nisu ista osoba.