Stare razglednice

U Muzeju grada Rijeke otvorena zanimljiva izložba: Šetnja kroz povijest Cresa

Jasmin Đečević

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina



RIJEKA »Pozdrav iz Cresa« naziv je izložbe koja je  danas otvorena u Muzeju grada Rijeke, a koja kroz oko 200 starih razglednica predstavlja svojevrsnu šetnju kroz povijest tog predivnog kvarnerskog otoka. Radi se kombinaciji dviju izložbi koje su proteklih godina bile postavljene u Creskom muzeju; »Pozdrav iz Cresa« obrađuje sam grad Cres, dok »Život prije turizma« prikazuje ostatak otoka odnosno Beli, Osor, Orlec, Porozine, Martinšćicu, Stivan, Belej, Valun, Lubenice i Vransko jezero.


Zlatno doba


Kako je na otvaranju pojasnila ravnateljica Creskog muzeja Jelena Dunato, razglednice na izložbi uglavnom pripadaju zlatnom dobu tog medija, prije Prvog svjetskog rata, većina ih je iz zbirke Damira Kovača, a dio iz fundusa muzeja.


– Kada smo razmišljali o ovim izložbama zapitali smo se što nama danas uopće znače razglednice odnosno šalje li ih itko više. Prošetali smo gradom i shvatili da ih još uvijek ima na štandovima, ali da su jako loše, uopće više ne prikazuju Cres, jako ih malo ljudi kupuje, a još manje šalje. Pretvorile su se u relikt prošlosti i preselile se u muzeje. Dio izložbe koji se bavi gradom zamišljen je kao svojevrsna šetnja kroz različite dijelove Cresa s nekim najznačajnijim obilježjima i kratkim opisom te čak i kartom grada za one koji ne poznaju toliko grad.




Možemo zaključiti da je ono što je bilo zanimljivo prije sto godina, zanimljivo i danas pa tako nailazimo na iste motive poput Palače Arsan i gradske kule – istaknula je Dunato.


Drugi dio izložbe prikazuje razglednice različitih mjesta na otoku i pruža uvid u razvoj turizma na otoku. Ta gospodarska grana na Cresu ima tradiciju već 170 godina, a uz razglednice, kojih za neka mjesta ima vrlo malo, priča se nadopunjuje izvadcima iz raznih putopisa. Izložba tako postaje istraživanje o tome tko je i zašto posjećivao otok u prvoj polovici 20. stoljeća, te kako su ga doživjeli prvi putnici.


Vino i janjetina


– Znamo da su 1845. izletnici organizirano stigli u Cres, prošetali, naravno dobili vina i janjetine i da im je bilo lijepo. Našli smo i neke iznimno zanimljive informacije poput onih da Osor nije bio popularan zbog straha od malarije ili da se 50-ih u Belom nije moglo naći prenoćište. Prolazeći kroz ovu izložbu možemo na neki način putovati kroz povijest otoka – objasnila je Dunato.


Inače, ovo je prvo gostovanje Creskog muzeja u Rijeci, a kako je najavio ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović, Riječani će uskoro opet na otok i to isto izložbom razglednica »Pozdrav iz Rijeke«. Izložbu je otvorio zamjenik creskog gradonačelnika Marin Gregorović, a može se pogledati do 3. travnja 2019.