Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
10. prosinca 2019.
Ispis članka: Živimo distopiju – »1984.« u 2017. - Novi List

NoviList.hr

Živimo distopiju – »1984.« u 2017.

Kultura&kolera

29. siječanj 2017 09:24

Napisao: Sandra Sabovljev

Alternativne činjenice učeniji su novinari odmah povezali s Orwellovim novogovorom, izmišljenim, odnosno službenim jezikom fiktivne države Oceanije

Živimo distopiju – »1984.« u 2017.

Iako su i optimisti među nama već davno prihvatili poraznu istinu da živimo u društvu koje sve više nalikuje distopiji, dolazak Donalda Trumpa na poziciju jednog od najmoćnijih ljudi svijeta i to legitimnim, demokratskim putem – što uostalom dovodi u pitanje i smisao američkog izbornog, a bogami i najboljeg mogućeg političkog sistema – munjevitom je brzinom globalno selo preobrazilo u apokaliptični reality show.

Nije trebalo dugo čekati da dobijemo i službenu potvrdu za to. U obranu izjave glasnogovornika Bijele kuće Seana Spicera, koji je u apodiktičkoj maniri ustvrdio da se radi o najposjećenijoj inauguraciji ikad (unatoč tome što njegov sud vrijeđa i ispodprosječnu ljudsku inteligenciju), energično je stala Trumpova savjetnica Kellyanne Conway, koja je, kako to već biva u takvim bezizlaznim situacijama, gaseći vatru, zapravo samo razbuktala požar. »Nije lagao, ne dramatizirajte, samo je iznosio alternativne činjenice«, uzvratila je prezrivo spin doktorica istinoljubivom novinaru NBC-a Chucku Toddu, tom smiješnom reliktu prošlosti. Na to joj je ovaj spremno replicirao da nema alternativnih činjenica, ima samo lažnih činjenica. 

No čini se da griješi nesretni Chuck Todd; ima alternativnih činjenica, samo ledi krv u žilama pomisao na mjesto gdje su to one u optjecaju. Ima ih u katastrofičnoj fikciji koju potpisuje Eric Artur Blair, poznatiji kao George Orwell, autor kultne »1984«, čija je prodaja nakon ove savjetničine izjave skočila nebu pod oblake. Ako je vjerovati londonskom Guardianu, posljednjih dana na Amazonu »1984« je šesti najtraženiji naslov.

Čini se da je proradio atavistički nagon, onaj za preživljavanjem, i natjerao tako ljude da se, zlu ne trebalo, opskrbe distopijskim, anti-utopijskim pojmovima kojima tako vješto barata Donaldova savjetnica.

Alternativne činjenice učeniji su novinari odmah povezali s Orwellovim novogovorom (newspeak), izmišljenim, odnosno službenim jezikom fiktivne države Oceanije. Novogovor, ta briljantna Orwelova kreacija, u »1984« je pojednostavljeni engleski jezik čiji je konačni cilj eliminirati individualno mišljenje te ukloniti potencijalne problematične ideje o slobodi i pobuni koje bi mogle ugroziti vladajući poredak.

Alternativne činjenice gotovo su kalk Orwellovog pojma dvomisli ili duplozofije (doublethink). Riječ je, zna to izgleda odlično Kellyanne, o filozofskom i lingvističkom konceptu kojim Orwell opisuje sposobnost neke osobe da istovremeno prihvaća dva međusobno isključiva stava. A to, pokazao nam je ovaj britanski pisac još davne 1949. godine, omogućuje totalitarnim režimima da opstaju putem svjesne laži koja se istovremeno prihvaća kao neupitna istina.

Valja stoga konačno osvijestiti da smo debelo zagazili u vode Oceanije, koja se samo naivcima činila futurističkim štivom ili nedajbože znanstvenom fantastikom. Ne kotira danas visoko znanost u nas, jasno je kao dan iz slučaja Barišić, ne kotira nema sumnje ni kod Trumpa, a nema tu ni fantastike. To je ipak poetska kategorija, a današnji eksponent moći vulgarna je mužjačka figura koja moć crpi iz nepreglednih novčanih bazena u kojem se brčkaju njegovi plaćenici.

Je li to model alfa mužjaka za tekuću 2017.? Treba li posegnuti i za Huxleyevim »Vrlim novim svijetom«? Da znamo gdje pripadamo – alfama, betama, gamama, deltama i epsilonima. Dotad znamo da je rat mir, sloboda ropstvo, neznanje moć. Strepimo!