Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
11. prosinca 2019.
Johanniskirche

U ckrvi u Njemačkoj ekshumirali tisućljetni sarkofag: "Otvaranje je bilo duhovno iskustvo"

FOTO/Johanniskirche, Mainz, Wikimedia Commons
FOTO/Johanniskirche, Mainz, Wikimedia Commons
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2019. u 7:31 2019-06-11T07:31:48+02:00

Volker Jung, predsjednik Evangeličke crkve u Hessen-Nassau, za CNN opisuje otvaranje sarkofaga kao "vrlo uzbudljivo, ali i duhovno iskustvo". 

U utorak su arheolozi u Mainzu u Njemačkoj ekshumirali sarkofag star tisuću godina s raspadnutim ostacima mogućeg nadbiskupa koji je umro u 11. stoljeću, prenosi MSN.

Iskapanja u crkvi Johanniskirche, jednoj od najstarijih u Mainzu, započela su nakon što je u prizemlju crkve 2017. godine otkriven kutak kamenog lijesa.

Koristeći remenice, tim od četrnaest osoba je uspio pomaknuti poklopac težak gotovo tonu i otkriti što se nalazi unutra.

"Pripreme su trajale vrlo dugo, a onda smo napokon otvorili poklopac“, kaže glavni arheolog Guido Faccani. „To je bio jedinstven trenutak. Brzo smo otkrili da u sarkofagu ima mnogo komadića tkanine.", prenosi MSN.

Nažalost, kosti pojedinca su potpuno propale. "Ni zubi nisu pronađeni", kaže Facanni. "Pokojnik je vjerojatno bio natopljen vapnom u vrijeme pokopa čime se ubrzao proces propadanja."

Volker Jung, predsjednik Evangeličke crkve u Hessen-Nassau, za CNN opisuje otvaranje sarkofaga kao "vrlo uzbudljivo, ali i duhovno iskustvo".

Mali uzorci neotkrivene tkanine unutar pogrebne kutije proučavat će stručnjak za tekstil da bi odredio njegovu dob. Testiranje DNK i datiranje ugljika bit će provedeno na uzorcima kostiju i tkiva.

Stručnjaci smatraju da ostaci pripadaju svećeniku, jer je pojedinac pokopan u crkvenoj lađi, pokazujući prema oltaru.

Ostaci potencijalno mogu pripadati Erkanbaldu, nadbiskupu Mainza iz 1011. godine do njegove smrti 1021. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.