Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. prosinca 2019.
Dragonfish

Konačno riješen misterij prozirnih zuba ribe zmaj - 'Aliena' iz dubine oceana

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Autor:
Objavljeno: 9. lipanj 2019. u 10:07 2019-06-09T10:07:49+02:00

Izgleda kao stvorenje iz filmova "Alien" i ima slično zlobno raspoloženje

Riba zmaj (dragonfish) živi u tamnim dubinama oceana i izgleda toliko zastrašujuće da bi se lijepo uklopila u bilo koji horor film, posebice zbog svojih prozirnih očnjaka.

Priroda tih prozirnih zuba do sada je bila zagonetka. Znanstvenici su u srijedu opisali što čini ove zube prozirnima, naveli su da su izrađeni od istog osnovnog materijala kao i ljudski zubi, ali da su dramatično reorganizirani, piše Reuters.

Znanstvenici su proučavali vrstu koja se zovu Aristostomias scintillans te se nalaze na dubinama do 1000 metara u Tihom oceanu blizu obala Kalifornije. Ova vrsta veličine olovke dostiže 25 centimetara duljine.

Ima crno, izduženo tijelo nalik na jegulju, a dugi, oštri zubi su veliki u odnosu na veličinu tijela. Izgleda kao stvorenje iz filmova "Alien" i ima slično zlobno raspoloženje.

Zubi, kao i naši, sastavljeni su od vanjskog sloja cakline i unutarnjeg sloja tvrdog, gustog, koštanog tkiva dentina. Dentin se sastoji od nanoskalnih vlakana kolagena obloženog kristalnim oblikom minerala hidroksiapatit, čestog u kostima i zubima. Ove osobine sprečavaju da se bilo koje svjetlo reflektira od površine zuba što doprinosi lovu na druge ribe i škampe.

"Dakle, usta su nevidljiva i plijen je lakše uhvaćen", rekao je znanstvenik Marc Andre Meyers sa Sveučilišta u Kaliforniji, koji je vodio istraživanje objavljeno u časopisu Matter.

"U početku smo mislili da su zubi napravljeni od drugog, nepoznatog materijala", rekao je Meyers.

“Međutim, otkrili smo da su izrađeni od istih materijala kao i naši ljudski zubi. Međutim, njihova se organizacija značajno razlikuje od organizacije drugih riba i sisavaca. To je za nas bilo iznenađenje. Priroda je zapanjujuća u svojoj ingenioznosti", dodao je za Reuters.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.