Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. studenoga 2019.
Prosječno plitak džep

Švicarci ga zarade za pet dana: Evo koliko se u Hrvatskoj mora "tegliti" za novi model iPhonea

Foto arhiva NL / Reuters
Foto arhiva NL / Reuters
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 11:51 2018-09-25T11:51:00+02:00

U susjednoj Sloveniji plaće su nešto više pa je za novi Appleov uređaj prosječnom slovenskom građaninu potrebno raditi deset dana manje nego prosječnom hrvatskom radniku.

Koliko čovjek u Hrvatskoj mora raditi da bi zaradio za novi iPhone Xs. Ovom temom pozabavila se tvrtka Picodi, čiji je analitički odjel istražio koliko hrvatski radnik i radnica moraju raditi da bi skupili dovoljno novca za posljednji appleov proizvod, hvaljeni iPhone Xs. Dakako, Picodi se nije bavio samo Hrvatskom, nego je isto pitanje sebi postavljao gledajući prosječnu plaću u cijelom nizu država.

Moglo bi se sa sigurnošću pretpostaviti, navode analitičari Picodia, "da je najprimjereniji omjer cijene i plaće u SAD-u, jer se politika cijena formira u prvom redu u ovoj zemlji i za stanovnike ove zemlje".

Međutim, dodaje se, stanovnicima najrazvijenih zemalja Europe i Ujedinjenih Arapskih Emirata najlakše je kupiti novitet Applea.

- Tako, da biste kupili novi iPhone Xs u Švicarskoj potrebno je odraditi 5,1 dana, u Luksemburgu — nepunih sedam dana, a u Norveškoj — 7,5 dana. Na vrhu su se našli i Arapski Emirati: novac koji se zaradi za 7,6 dana dovoljan je za smartphone najnovije generacije. U Sjedinjenim Američkim Državama potrebno je teško „rintati” 8,4 dana i gadget je vaš, izračunao je Picodi

Cijena novog Applea u Hrvatskoj već je poznata; koštat će 10.136 kuna. Uzimajući u obzir prosječnu plaću od 6.276 kuna neto, što je uzeto prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) za lipanj ove godine, hrvatskim radnicima i radnicama, dakle, potrebno je više od mjesec dana rada da bi skupili novac za novi iPhone. Točnije, za iPhone Xs potrebno je raditi 33,9 radnih dana.

U susjednoj Sloveniji plaće su nešto više pa je za novi Appleov uređaj prosječnom slovenskom građaninu potrebno raditi 23,1 radnih dana, deset dana manje nego prosječnom hrvatskom radniku.

- Većina zemalja eurozone našla se u sredini našeg rejtinga. U Austriji, Njemačkoj, Finskoj i Francuskoj trebate raditi oko 10,5 dana, u Grčkoj i Portugalu – oko 27. Znatno veći troškovi za iPhone Xs su u Meksiku, Kini, Argentini i Indiji – od 50 do 60 „radnih dana”. Na dnu rejtinga je Ukrajina sa 136,7 radnih dana potrebnih da bi se skupio novac za novi iPhone, a antirekord drže Filipini, gdje je za novi uređaj potrebno raditi čak 156 radnih dana.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.