Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Kriza u Facebooku

Suosnivači Instagrama napuštaju kompaniju: 'Spremni smo za novo poglavlje'

Pixabay.com
Pixabay.com
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 12:01 2018-09-25T12:01:16+02:00

Suosnivači društvene mreže Instagram Kevin Systrom i Mike Krieger najavili su odlazak iz kompanije koji se vremenski poklopio s velikom krizom u vlasniku Facebooku.

»Spremni smo za naše novo poglavlje«, kazao je Systrom, ujedno izvršni direktor Instagrama, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.

Dvojac je kreirao popularnu aplikaciju za dijeljenje fotografija 2010. godine a u međuvremenu su otvorili 1.000 ureda širom svijeta.

»Izgradnja novih stvari zahtijeva da se odmaknemo, dokučimo što nas inspirira i uskladimo to s onime što svijet treba; to je naš plan«, kazao je Systrom.

Godine 2012. Facebook je kupio Instagram za milijardu dolara.

U lipnju Instagram je objavio da je broj njegovih korisnika premašio milijardu. Time su postali četvrta Facebookova platforma koja je prekoračila tu granicu. Ujedno su uveli novu funkciju objave duljih video-zapisa kako bi privukli 'autore' poput onih na Youtubeu.

Systromov i Kriegerov odlazak vremenski se poklopio s velikom krizom u Facebooku koji se našao na udaru kritike zbog nedovoljno striktnog čuvanja objavljenih korisničkih informacija.

Mnogi smatraju Facebook glavnim instrumentom širenja lažnih informacija u proteklim godinama a tvrdi se i da je upotrijebljen kako bi se utjecalo na izbore poput onih koji su u Bijelu kuću uveli Donalda Trumpa.

Negativni publicitet koji je Facebooku donio skandal s Cambridge Analyticom i priznanje da je ta britanska tvrtka možda neovlašteno koristila podatke 87 milijuna Facebookovih korisnika nadovezali su se na kritike na račun učestalog širenja i siticanja netočnih informacija na toj društvenoj mreži.

Zbog skandala s Cambridge Analyticom i njihovom zloupotrebom korisničkih podataka Facebook je predmet više istraga američkih i britanskih regulatora a njegov šef Mark Zuckerberg bio je pozvan svjedočiti pred Europskim parlamentom i američkim Kongresom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.