Vrijedna namirnica

Preporučamo da u prehranu uvedete sjemenke sezama. Evo zašto su jako važne

Šarlota Brnčić

Šaka sezamovih sjemenki u salati je dovoljna da joj pruži dodatni, specifičan okus, no, ove male sjemenke imaju i mnoga prehrambena svojstva koja ih čine vrlo korisnim za zdravlje



Sjemenke sezama ukusna su ideja koju ćete dodati svojim jelima jer svojom hrskavošću i nježnim, ali čvrstim okusom podsjećaju na orahe. Šaka sezamovih sjemenki u salati je dovoljna da joj pruži dodatni, specifičan okus, no, ove male sjemenke imaju i mnoga prehrambena svojstva koja ih čine vrlo korisnim za zdravlje. Ako nikada niste okusili ove sjemenke, vrijeme je da to učinite!


Ukoliko vam na pamet prvo padaju mlijeko i sir kad pomislite na kalcij, iznenaditi ćete se kad saznate da su sezamove sjemenke također vrlo bogate ovim mineralom. One ga sadrže više od 900 miligrama na 100 grama. Dakako, proporcionalno, lakše je popiti čašu mlijeka nego pojesti 100 grama sezamovih sjemenki, ali navika dodavanja sezama nekim jelima pomoći će vam da povećate zalihe kalcija, što je vrlo važno za održavanje vaših kostiju i suzbijanje osteoporoze.


Sezam sadrži i željezo, magnezij i B vitamine, a također je dobar izvor biljnih bjelančevina što ga čini vrijednim, posebice za one koji su na vegetarijanskoj prehrani. Kao i sve sjemenke i suho voće, jedini im je nedostatak to što su prilično kalorični: imaju 568 kalorija na 100 gram. Dakle, ukoliko ste na dijeti, jedite ih umjereno, bez prekoračenja od 20 grama dnevno. Međutim, uzmite u obzir da je čak i samo jedna čajna žličica dovoljna da date dašak osobnosti svojim jelima, bez rizika za liniju.




Uporaba sezama u kuhinji je vrlo svestrana, a najpoznatiji recept čiji je sastojak je zasigurno humus od slanutka. Sjemenke sezama, tostirane i pomiješane s integralnom morskom soli, također su osnova gomasia, začina koji vam, ako ga ne znate, preporučamo za aromatiziranje jela. Sadrži puno minerala i vlakana, može se dodati u sva jela umjesto soli, a najviše se preporuča onima koji zbog zdravstvenih razloga trebaju izbjegavati sol. Kao i sezamovo sjeme, prilično je kaloričan, pa ga oni na dijeti ne bi trebali zloupotrijebiti.


Sjemenke sezama također su izvrsne za pečenje ribe, mesa i mesnih okruglica, uključujući povrće, samostalno ili pomiješano s krušnim mrvicama. Ili, prije kuhanja, možete posipati šaku na domaći kruh kako biste mu dali ukusnu i aromatičnu koricu. Ili, opet, možete ih koristiti za pripremu hrskavih keksa, samostalno ili pomiješanih s drugim sjemenkama, kao i dodati juhama, salatama i povrtnim jelima, prirodne ili lagano tostirane u tavi. Probajte ih i za doručak ili za užinu: izvrsni su u jogurtu zajedno s malo svježeg voća.


Recept za grissine


Nudimo vam dva recepta sa sezamom, a prvi od njih su lagani grissini. Za pripremu 24 grissina potrebno vam je 230 grama brašna, 40 mililitara ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 3 grama suhog pivskog kvasca, 100 militara tople vode, 1 žličica šećera, 1 žličica soli, 15 grama sezama i krupna sol. U veću posudu stavite brašno s praškom za pecivo i šećerom, dobro promiješajte, a zatim formirajte u fontanu. Ulijte toplu vodu, ulje, sol u sredinu i počnite mijesiti. Mijesite oko 15 minuta, dok ne dobijete glatku, elastičnu i homogenu smjesu. Vratite tijesto natrag u zdjelu, prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da se tijesto diže oko dva sata, ili dok se ne udvostruči, na toplom mjestu. Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Uzmite tijesto i nožem narežite komade tijesta od oko 20 grama, koje ćete prstima širiti u vrpce promjera oko 1 centimetar i iste duljine. Stavite ih na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje na način da ste između njih ostavili razmak. Premažite ih s malo maslinova ulja, pospite s malo sezama i krupnom soli, te pecite otprilike 15 minuta. Gotovi su kad poprime lijepu, zlatnu boju. Naravno, u prodaji imate bezbroj vrsti grissina, no ovako pripremljeni kod kuće, bit će zdraviji. Valja istaknuti kako u ovom receptu nema putra, pa su iz tog razloga domaći grissini laganiji, a idealni su uz šarene salate, umake, svježi sir i razni narezak.


Keksi sa sjemenkama sezama


Za ljubitelje slatkog donosimo recept za kekse bez jaja sa sjemenkama sezama. Kako bi napravili dvadesetak keksa potrebno vam je 130 grama integralnog brašna, 100 grama pirova brašna, 20 grama sjemenki kvinoje, sezama, lana i chia, 50 grama smeđeg šećera, 60 mililitara suncokretovog ulja, 60 mililitara vode, kora jednog limuna, prstohvat praška za pecivo i prstohvat soli. U zdjelu stavite integralno i pirovo brašno, prstohvat soli i prstohvat kvasca, dodajte smeđi šećer, limunovu koricu i pomiješajte. Dodajte vodu i ulje, miješajte žlicom dok se ne dobije grudvasta smjesa, a zatim ju brzo umijesite rukama dok ne postane homogena. Dodajte sjemenke i opet brzo mijesite kako biste ih ravnomjerno rasporedili u tijestu. Zamotajte tijesto plastičnom folijom i ostavite da odstoji 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Izvadite tijesto i razvaljajte ga valjkom do debljine od oko 5 milimetara na listu papira. S rezačem za tijesto napravite krugove promjera oko 6 do 6,5 centimetara. Brzo mijesite ostatke i opet razvaljajte tijesto dok ne dobijete oko 22 keksa. Dobivene kekse stavite na lim za pečenje obložen papirom i pecite 15-20 minuta.


Izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohlade. Spremite ih u limenu kutiju ili u vrećicu za hranu. Idealni su za pojesti ih uz malo domaće marmelade ili uz jogurt s komadićima voća.