Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. listopada 2019.
Ministarstvo zdravlja

Hrvatska uz Španjolsku vodeća po broju darivatelja organa

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva
Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / Nl arhiva
Autor:
Objavljeno: 19. veljača 2016. u 17:19 2016-02-19T17:19:00+01:00

Broj darivatelja organa u 2105. godini porastao je u odnosu na 2014. za 13 posto, a broj transplantacija za 10 posto, pa je Hrvatska, sa stopom od 39 darivatelja na milijun stanovnika, uz Španjolsku vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa, objavilo je u petak Ministarstvo zdravlja

ZAGREB Broj darivatelja organa u 2105. godini porastao je u odnosu na 2014. za 13 posto, a broj transplantacija za 10 posto, pa je Hrvatska, sa stopom od 39 darivatelja na milijun stanovnika, uz Španjolsku vodeća zemlja u svijetu po broju darivatelja organa, objavilo je u petak Ministarstvo zdravlja.
Tijekom prošle godine u Hrvatskoj je presađeno 213 bubrega, 141 jetara, 37 srca i 8 gušterača, pokazuju najnoviji rezultati Nacionalnog transplantacijskog programa »Život na dar«.

»Zahvaljujući plemenitoj odluci o darivanju organa 69 preminulih darivatelja, priliku za presađivanje organa dobilo je 399 pacijenata na listi čekanja. Odraz je to solidarnosti i visoke osviještenosti naših građana o važnosti osobne odluke svakog pojedinca o darivanju organa poslije smrti«, ističu u Ministarstvu zdravlja.

Izuzetan angažman svih bolnica u provedbi donorskog programa jedan je od ključnih razloga takvog uspjeha, a najuspješnije donorske bolnice bile su KBC Rijeka s 31 darivateljem organa, KBC Split s 23, te OB Varaždin s 18 darivatelja organa.

Transplantacijski zahvati uspješno su realizirani u pet licenciranih transplantacijskih centara - KB Merkur (188 transplantacija), KBC Zagreb (147), KBC Rijeka (30), KB Dubrava (14) i KBC Osijek (12 transplantacija). Kvaliteta transplantacijskih zahvata, zahvaljujući iskusnim multidisciplinarnim transplantacijskim timovima, na razini je najboljih EU centara.

»Naši rezultati plod su višegodišnjih napora i entuzijazma velikog broja zdravstvenih radnika, te sustavne podrške ministarstva, kao nacionalnog koordinacijskog i regulatornog tijela, razvoju tog programa.

Zahvaljujući cijelom nizu poticajnih mjera zadnjih šest godina smo u samom svjetskom vrhu prema stopi darivatelja i transplantiranih organa«, istaknula je nacionalna koordinatorica za transplantacijski program Mirela Bušić.

U stvaranju pozitivnog ozračja i kulture darivanja organa, dodala je, važnu ulogu odigrali su mediji, Hrvatska donorska mreža i sami pacijenti – primatelji organa, odnosno Hrvatska transplant udruga.

»Podrška javnosti darivanju organa u našoj zemlji je neupitna. Članovi obitelji u većini slučajeva nastoje poštivati želju preminule osobe o darivanju organa, a nerijetko i sami iniciraju razgovor o toj temi. Time iskazuju povjerenje i uvelike olakšavaju posao zdravstvenim radnicima, a svi pacijenti koji prime taj dar vječno su im na tome zahvalni«, kaže Bušić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.