Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
Alarmantna analiza

Europom haraju opasni sintetski stimulansi i super-marihuana

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 27. svibanj 2014. u 18:04 2014-05-27T18:04:00+02:00

Upozoreno je da se u Maroku sada uzgajaju hibridne, genetički izmijenjene biljke koje daju tri do pet puta više smole od koje se proizvodi hašiš, te sadrže puno veći postotak THC-a. U prošloj godini zabilježena je 81 nova psihoaktivna supstanca na području Europe, a 12 novih tvari zabilježeno i u Hrvatskoj

LISABON Još do prije nekoliko godina službeno EU izvješće o trendovima zlouporabe droga na području Europe fokusiralo se na heroin, kokain i tretman ovisnika o ovim dvjema u najtežim ilegalnim supstancama. No iako je većina od 6.100 smrti u 2012. godini uslijed konzumiranja droge i dalje povezana s heroinom, danas situacija izgleda bitno drugačije, jer Europom – u kojoj je prema posljednjim podacima četvrtina stanovništva barem jednom u životu konzumirala neku od droga, haraju sve jače i kompleksnije sintetske psihoaktivne supstance i pojačane verzije već poznatih droga, načini distribucije su sve brži i neuhvatljiviji, a zdravstvene posljedice ove nove generacije droga i dalje neistražene, ali evidentno zabrinjavajuće – sukus je to ovogodišnjeg izvješća Europske agencije za droge (EMCDDA).

– Zabrinjavajuće je da droge koje se danas upotrebljavaju u Europi mogu biti štetnije za zdravlje korisnika nego prije. Postoje naznake da su ecstasy i kanabis na crnom tržištu sve jači. Uz to se EU sustav ranog upozoravanja – prva linija obrane od novih droga, nalazi pod sve većim pritiskom s obzirom da se broj i raznovrsnost tvari naglo povećava. Sustav je ove godine već zabilježio četiri nove tvari povezane s akutnim intoksikacijama i smrtnim slučajevima u zemljama članicama, upozorila je jučer u Lisabonu Cecilia Malmström, europska povjerenica za unutarnje poslove napominjući da je nova saznanja nužno uključiti u provedbu zakona, prevencije i liječenje.

Jedan od najaktualnijih trendova u zlouporabi droga tako je rastuća proizvodnja, no i zlouporaba proizvoda od kanabisa – marihuane i hašiša, koje je tijekom života probalo 73,6 milijuna Europljana, a 18,1 milijun bar jednom tijekom prošle godine. Analitičari iz EMCDDA upozoravaju da se u Maroku sada uzgajaju hibridne, genetički izmijenjene biljke koje daju tri do pet puta više smole od koje se proizvodi hašiš, te sadrže puno veći postotak THC-a. Marihuana i hašiš iz Maroka, gdje je primjerice 2011. godine proizvedeno 760 tona ovih suspstanci, završavaju ponajviše na crnim tržištima zapadne i sjeverne Europe, no povećana proizvodnja zabilježena je i prošle dvije godine u svim europskim zemljama.

 Kontrolirani uvjeti uzgoja u zatvorenim prostorima, koji je prošle godine zabilježen u 26 europskih zemalja, te genetički »odabrane« biljke omogućuju ilegalnim proizvođačima da godišnje obave četiri do šest berbi, te dobiju iz njih proizvode s puno većom psihoaktivnom potencijom nego prije. Iz tog razloga se postotak THC-a, psihoaktivne supstance u zaplijenjenoj marihuani i hašišu, prošle godine kretao sve do 46 posto, što je velika razlika od prosječnih 3 do 14 posto THC-a u zaplijenjenim uzorcima.

Hrvatska je u izvještaju spomenuta pak kao jedna od nekoliko europskih zemalja u kojoj je zabilježen povećani broj »vanjskih« plantaža, a prošle smo se godine našli i u skupini zemalja s većim postotkom uporabe kanabisa među maloljetnicima i mlađim punoljetnicima. Za ilustraciju, ukupno se godišnje na području Europe zaplijeni oko 230 tona marihuane i hašiša, pri čemu se cijena ovih droga na crnom tržištu kreće od 5 do 25 eura po gramu.

Prošla je godina u Europi ponovo bila rekordna i po pojavi novih psihoaktivnih tvari koje s minimalno izmijenjenim formulama oponašaju učinke već poznatih droga, pa je tako u EU sustavu ranog upozoravanja prijavljena čak 81 nova vrsta droge, čime je broj novih tvari u posljednjih pet godina na području Europe prešao 350. Najveći broj njih su sintetički kanabinoidi koji oponašaju učinke proizvoda od kanabisa, a slijede ih katinoni – razne vrste sintetičkih stimulansa. Sve ove droge jeftinije su od »originala«, te puno dostupnije na tržištu primarno zbog mogućnosti nabave preko interneta. U 2013. godine zabilježeno je čak 650 internetskih stranica na kojima je moguće kupiti neku od supstanci. Nove droge djelomično se proizvode u tajnim laboratorijima diljem Europe, no češći je slučaj njihovog zakonitog dobavljanja u obliku praha iz Kine i Indije, te uvoza u Europu gdje se potom prerađuju. 

Nove droge posljednjih godina ne zaobilaze ni Hrvatsku. Prema podacima Ureda za sprječavanje zlouporabe droga Vlade RH, te MUP-a, na području Republike Hrvatske zaplijenjeno je u 2012. godini 5 novih psihoaktivnih tvari u obliku biljnih mješavina, praha ili tableta, u 2013. se taj broj povećao na dodatnih 12 novih droga. Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« prijavio je 2013. godine ukupno 12 novih psihoaktivnih tvari koje još nisu na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga, te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga, uključujući i PMA koji je dio Popisa, ali se nije pojavljivao na ilegalnom tržištu droga.

Da pojava novih droga nije nimalo bezazlena dokazuje podatak da je jedan od sintetičkih katinona, MDPV, prošle godine povezan s više od stotinu smrtnih slučajeva, dok je primjerice mefedron koji je unatrag pet godina još uvijek bio »nova supstanca« sada već prilično ustaljeni stimulans u Europi.

 U izvješću EMCDDA istaknuta je i zabrinutost zbog pojave ubrizgavanja mnoštva različitih sintetskih droga poput katinona i metafetamina kao novog oblika konzumacije. Ovaj je trend, ističu se u izvješću, posebno popularan na tzv. »chem sex« zabavama koje mogu »trajati i do tri dana«, pri čemu je zlouporaba droge povezana s mijenjanjem partnera i nezaštićenim spolnim odnosima. Ovakvi partiji vezuju se trenutno najčešće uz homoseksualnu zajednicu, te su za sad ograničeni na Veliku Britaniju i Francusku

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.