Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
23. listopada 2019.
Nikola Tesla

Genijalni izumitelj imao je neobična pravila prehrane i jako je malo spavao

Nikola Tesla izbjegavao je sve stimulanse i smatrao je kako će vrlo skoro kava, čaj i cigarete izaći iz mode / NL arhiva
Nikola Tesla izbjegavao je sve stimulanse i smatrao je kako će vrlo skoro kava, čaj i cigarete izaći iz mode / NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2019. u 14:59 2019-09-18T14:59:00+02:00

Osim spomenutih kontradiktornosti u shvaćanju zdrave prehrane, Tesla nije vjerovao niti u potrebu dugog spavanja. Dnevno bi odspavao sat vremena, a tek ponekad u par mjeseci 4 do 5 sati

Poznato je kako je veliki um Nikola Tesla bio pomalo ekscentrik u privatnom životu. Osim što je život odlučio posvetiti nauci i nikada se nije ženio, imao je neobične navike. Tesla je primjerice zazirao od rukovanja bojeći se bakterija i virusa, ali je volio golubove o kojima se redovito brinuo.

Živio je asketskim i povučenim načinom života, poznat je po aseksualnosti, no Tesla je zadržao oštrinu duha i u dubokoj starosti. Umro je u 77. godini života, ali britkog uma, a vitalnost je zadržao do kraja života. Osim neobičnih navika i odricanja od svakog poroka, znanstvenik je imao svoja razmišljanja i o zdravoj prehrani.

- Jedemo previše, ali to smo već toliko puta čuli. I jedemo pogrešnu vrstu hrane i pijemo pogrešnu vrstu tekućine. Najviše štete nanosi prejedanje i nedostatak vježbe, što stvara toksično stanje u tijelu i čini nemogućim odbacivanje nakupljenih otrova - objašnjavao je Tesla.

Izbjegavao je povrće i ribu zbog prevelike kiselosti 

Prehrana genijalnog Tesle bila je vrlo jednostavna. Pio je puno vode, jeo dva puta dnevno i pri tom izbjegavao namirnice koje stvaraju kiselinu. Primjerice nije volio jesti mahunarke, jer je smatrao da one sadrže puno mokraćne kiseline i drugih otrova.

Svježe povrće, ribu i meso jeo je rijetko i umjereno. Riba koja je dobra za mozak, prema njegovim razmišljanjima ima preveliku reakciju na kiselost zbog velike količine fosfora. Kiselost organizma općenito je smatrao najvećim neprijateljem u starosti. Meso je skoro u potpunosti izbjegavao.

Također izbjegavao je sve stimulanse i smatrao je kako će vrlo skoro kava, čaj i cigarete izaći iz mode.

Zanimljivo je kako alkohol nije smatrao stimulansom već eliksirom života.

Puno je hodao i rijetko se vozio

Tesla je svakodnevno puno hodao, vrlo rijetko je koristio prijevozna sredstva. Svakodnevno je vježbao i naizmjence se tuširao toplom i hladnom vodom.

Osim spomenutih kontradiktornosti u shvaćanju zdrave prehrane, Tesla nije vjerovao niti u potrebu dugog spavanja. Dnevno bi odspavao sat vremena, a tek ponekad u par mjeseci 4 do 5 sati. Nakon takvog sna osjećao bi se napunjenim poput baterije i nezaustavljivim, punim snage. San je smatrao obnoviteljem života, energije, ali nije ga smatrao presudnim za zdravlje.

U  starosti, u svojoj 77. godini, izjavio je u intervjuu:

– Energičan sam, snažan, u potpunoj kontroli nad svojim mentalnim sklopom. Ni u najboljim godinama nisam posjedovao energiju koju posjedujem danas. Što je još važnije, za rješavanje problema koristim samo dio energije kojom raspolažem, zato što sam naučio kako je čuvati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.