Jesenska delicija

Zasladite se uz odličan recept za raskošnu tortu od bundeve

Slavica Kleva

Foto: iStock

Foto: iStock

Torta sa pireom od bundeve savršen je izbor za hladne jesenske dane, a uz dodatak šlaga, imat ćete pravu mirisnu poslasticu



Pripremite pravu jesensku deliciju- tortu sa pireom od bundeve i slatkim vrhnjem. Uz dodatak šlaga imat ćete savršenu poslasticu koja će oduševiti ukućane i goste.


Sastojci za biskvit:


5 jaja




5 žlica šećera


5 žlica brašna


2 žlice kakaa u prahu


1 prašak za pecivo


Sastojci za kremu:


700 g bundeve


100 g šećera


6 dl mlijeka


5 žlica šećera


5 žlica oštrog brašna


120 g maslaca


2 vanilin šećera


1/2 l Tonka vrhnja za šlag 


po želji muškatni orašćić


rum



Priprema biskvita:


Odvojiti bjelanjke od žumanjaka i od bjelanjaka napraviti čvrsti snijeg. Žumanjke izmješati sa šećerom te im dodati bjelanjke i mješajući postupno dodavati brašno s kakakom i praškom za pecivo. Smjesu za biskvit uliti u kalup za tortu obložen papirom za pečenje i peći u ugrijanoj pećnici na 220 stupnjeva Celzija 15 minuta.


Priprema kreme:


Bundevu sa šećerom skuhati u 1 dl vode, napraviti pire i ostaviti da se dobro ohladi.U zdjelu s debelim dnom uliti 5 dl mlijeko i dodati šećer te kad zavri dodati brašno prethodno umućeno u 1 dl mlijeka. Miješati sve dok masa ne postane gusta, uz dodavanje vanilin šećera. Ostaviti da se ohladi pa u mlaku smjesu dodati maslac i ponovo ostaviti da se ohladi .Dok se peče biskvit, pomiješati ohlađeni pire od bundeve i ohlađenu kremu. Po želji dodati malo muškatnog oraščića. Umutiti 1/2 litre slatkog vrhnja.Biskvit prepoloviti i svaku koru natopiti ili s malo mlijeka, ili slatkog vrhnja ili ruma, po želji. Na donju polovinu biskvita nanijeti pola smjese kreme, poklopiti pa razmazati na gornju koru preostalu smjesu. Ukrasiti tortu sa šlagom i ostaviti da se dobro ohladi.

Više o proizvodima PIK Rijeka potražite na: pikrijeka.hr