Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1
Sutra: 7° 7° 1
18. siječnja 2020.
Prastara kopča

Zanimljivo arheološko otkriće staro više od dvije tisuće godina: Izgleda poput iPhonea

FOTO/ IHMC RAS/Pavel Leus/Screenshot
FOTO/ IHMC RAS/Pavel Leus/Screenshot
Autor:
Objavljeno: 10. rujan 2019. u 16:43 2019-09-10T16:43:39+02:00

Struktura objekta je izrađena od crnog lignita s umetcima poludragog kamenja

U grobnici jedne mlade žene pronađen je objekt star 2,137 godina i nevjerojatno liči na današnji iPhone, prenosi MSN. Struktura objekta je izrađena od crnog lignita s umetcima poludragog kamenja.

Pronađen je nakon isušivanja najveće ruske elektrane u rezervoaru kraj hidroelektrane Sajano Šušenskaja. Nalazište pripada Zapadnosibirskoj regiji Tuvi koja je i omiljeno mjesto za odmor aktualnog ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Stručnjaci kažu da je pokojnica bila moderna mlada djevojka ("fashionistica") koja je živjela na ruralnom jugu Rusije u vrijeme Huna. Vjeruje se da je ovaj prastari "iPhone" nosila kao kopču za remen. 

"Natashin pokop s iPhoneom iz ere Huna ostaje jedna od najzanimljivijih stvari na ovom grobnom mjestu. Njezin je remen jedini ukrašen kineskim wuzhu kovanicama koje su nam pomogle u datiranju pronađenog", kaže doktor Pavel Leus koji je ovog ljeta vodio istraživački tim arheologa. 

Ostala groblja prastarih civilizacija datiraju još iz vremena Brončanog doba, pa sve do vremena mongolskog osvajača, Džingis-kana. Ranije ove godine, otkrivene su još dvije polovično mumificirane "fashionistice" koje su bile pokopane s alatom njihova zanimanja, prenosi MSN

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.