Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. ožujka 2019.
Prije 21 godinu došao u Rusiju

Srećko Lončar, kuhar i vlasnik restorana u Rostovu: Titu sam pekao češnjovke, a Putinu pržio lignje

Srećko Lončar / Foto Marko CVIJANOVIĆ
Srećko Lončar / Foto Marko CVIJANOVIĆ
Autor:
Objavljeno: 25. lipanj 2018. u 16:58 2018-06-25T16:58:00+02:00

Zagrepčanin Srećko Lončar, hrvatski majstor kulinarstva, vlasnik je i glavni kuhar u »Fish'ki«, prije 21 godinu iz Frankfurta je stigao u Nižnji Novgorod

ROSTOV NA DONU Zaželite li se u Rostovu na Donu dobrih liganja ili orade, škampa na buzaru ili bilo kojih drugih ribljih specijaliteta iz domovine – postoji rješenje. U restoranu »Fish'ka« u samom srcu grada, tek dvjestotinjak metara udaljenom od fan zone... U vlasništvu Zagrepčanina Srećka Lončara, hrvatskog majstora kulinarstva, koji je u »Fish'ki«, naravno, i glavni kuhar. Gospon Srećko je jučer proslavio jubilej.

– Danas je točno 21 godina otkako sam došao u Rusiju! Točno na današnji dan stigao sam iz Frankfurta u Nižnji Novgorod, na ruskom sam samo znao reći »Zdrastvujte«.

Zaposlio sam se kao kuhar u hotelu »Volna«, tada jedinom hotelu s pet zvjezdica izvan Moskve – kaže Srećko Lončar, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri kuhao mnogobrojnim slavnim ličnostima.

– Kuhao sam Paulu McCartneyju, Richardu Gereu, Pet Shop Boysima, ali… U posebnu kategoriju spadaju Josip Broz Tito, Vladimir Putin, Franjo Tuđman, Boris Jeljcinu, Helmuth Kohl. Ne bavim se politikom, nikad nisam i neću, ali kuhao sam tim velikim moćnicima.

Žganci i čvarci

Susret s Titom dogodio se u restoranu na 17. katu zagrebačkog »Intercontinentala«, tada u vlasništvu Branka Bevande, mog velikog prijatelja.

– Što sam kuhao Titu? Ono što je poželio, a nije smio jesti ni pod razno zbog zdravlja, ha, ha, ha… Češnjovke s kiselim zeljem. Poslije je sve to, kao pravi Zagorac, zalio gemištom. A Putin… Bilo je to prije dvanaest godina ovdje, u Rostovu na Donu, prvi čovjek ove oblasti bio je domaćin zasjedanja ruske Vlade i svi ministri su bili pozvani na zajedničku večeru. Kako Putin baš ne voli masovna druženja, odlučio je prošetati malo sa županom pored Dona pa su se zaustavili u jednoj pivnici. Pozvali su nas kuhare iz hotela u kojem sam radio, jer je Putin želio nešto dobro pojesti. Stigli su po nas u sekundi i pod rotirkama smo za dvije minute bili tamo gdje je trebalo. Napravio sam mu pržene lignje s tartar umakom. Bio je oduševljen i usput me pitao odakle sam. Ispostavilo se da se taj naš susret dogodio dva dana poslije njegova boravka u Hrvatskoj, ovako mi je rekao: Kako to da si iz tako lijepe zemlje došao živjeti u Rostov na Donu?

IMG_5806

Prisjeća se gospodin Lončar i jedne anegdote kada je kuhao za tri najvažnija ruska generala…

Stipe Pletikosa

– Šef KGB-a me nazvao i rekao da dolaze tog i tog dana tri ruska generala kod mene na večeru i da dobro razmislim što ću im spremati. I što se dogodi? Ja potpuno zaboravim na to, onaj isti KGB-ovac me zove i kaže: Je li sve spremno? Oni stižu… Ajme majko, a ja skroz zaboravio, u frižideru nemam skoro ništa. Uspio sam se snaći i znate što sam im pripremio? Žgance s vrhnjem i čvarcima. Tražili su repete! ja se izvukao, a oni se prisjetili što su jeli dok su bili obični vojnici, ha, ha, ha…

Srećko je svojedobno u zagrebačkom restoranu »Hipodrom« naslijedio čuvenoga Stevu Karapandžu, a već deset godina je vlasnik »Fish'ke« u kojoj je čest gost tijekom svojih četiriju godina u »Rostovu« bio nekadašnji vratar »kockastih«, Stipe Pletikosa. Inače, Stipe danas stiže u Rostov. Kakva će to fešta biti u »Fish'ki«…

– Stipe i ja smo jako dobri prijatelji, često smo se družili iz jednostavnog razloga što je Stipe jako veliki gurman. On je ona vrsta gurmana koji jedu malo, ali kvalitetno. Ja inače jako volim kuhati za ljude koji razumiju ono što sam im spremio. Moja je filozofija da je ukus taj koji se pamti. Evo, vi sigurno ne znate što je vaša supruga nosila kad ste posljednji put zajedno bili u restoranu, ali sigurno znate što ste jeli.

Na posebnom mjestu u restoranu visi zastavica Nogometnig kluba »Rostov« s Pletinim potpisom i lijepom porukom: "Dragom prijatelju Srećku za četiri godine zajedničkog druženja i vrhunskog kulinarskog doživljaja!"

IMG_5810

– Stvarno smo s godinama postali jako dobri, Stipe me već neko vrijeme nagovara da zajedno otvorimo restoran u Splitu. Ne, ne, još me nije nagovorio, ha, ha, ha… Spremao sam mu dok je igrao za »Rostov« naše domaće specijalitete, fažol, kobasice, jeo se pršut… Jedva čekam da se vidimo!

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka