Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
23. siječnja 2020.
Društveni mediji

Smijeh je lijek. Besplatan je, a sada je istraživanje pokazalo da čini tijelo boljim

Izvor: Pixabay
Izvor: Pixabay
Autor:
Objavljeno: 3. travanj 2019. u 7:51 2019-04-03T07:51:08+02:00

Već godinama su istraživači i šira javnost usredotočeni na negativne učinke društvenih medija na to kako se žene osjećaju u svom tijelu. Sveukupno gledano, istraživanja pokazuju da što više netko koristi društvene medije, to se gore osjeća u svojem tijelu, pogotovo kada je riječ o aktivnostima usmjerenim na izgled, kao što je postavljanje selfija na društvene mreže.

Istraživači Centra za istraživanje izgleda (UK) i Sveučilište Macquarie (Australija) nedavno su objavili studiju koja pruža slojevit i optimističan pogled na naš odnos s društvenim medijima, piše Psychology Today.

Htjeli su saznati mogu li i društveni mediji imati pozitivne učinke na sliku o našem tijelu i može li nas parodija učiniti boljima u odnosu na naše tijelo?

Smijeh je lijek

U pokusu su 102 žene u dobi između 18 i 30 godina bile podijeljene u dvije skupine.

U prvoj grupi, sudionice su pregledale 16 postova Instagram računa Celeste Barber. Celeste Barber trenutno ima 5,6 milijuna sljedbenika na Instagramu. Ona koristi fotografije slavnih osoba i modela i sama ih rekreira na šaljiv način. I izvorna fotografija i njezina parodijska fotografija postavljene su jedna uz drugu, popraćene duhovitim komentarom. U drugoj grupi, žene su jednostavno gledale izvorne fotografija slavnih osoba ili modela.

Prije i nakon pregledavanja fotografija, sve žene su popunile upitnike kako bi procijenile svoje raspoloženje i kako se osjećaju u vezi svog tijela.

Istraživači su otkrili da su žene koje su gledale parodijske fotografije Celeste Barber dobile bolju sliku o svom tijelu u usporedbi sa ženama u kontrolnoj skupini. Nadalje, žene u drugoj skupini, koje su gledale samo fotografije slavnih i modela, doživjele su manjak zadovoljstva i osjećale su se loše u svom tijelu.

Istraživači su zaključili da nam humor zaista pomaže promijeniti perspektivu. Zaključno, umjesto gledanja fotografija slavnih osoba i modela na naš uobičajeni način (npr. usporedbe s našim vlastitim tijelom), gledanje parodijskih fotografija čini da cijenimo naše tijelo i shvatimo koliko su nerealne izvorne fotografije slavnih osoba.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.