Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
9. prosinca 2019.
Youtube misterij

video Korlević: NLO-i iznad Pule samo su leteće lanterne

Tajlandske lanterne
Tajlandske lanterne
Autor:
Objavljeno: 8. siječanj 2014. u 16:39 2014-01-08T16:39:00+01:00

PULA Na YouTubeu je osvanula snimka na kojoj su nedavno iznad pulskog šišanskog naselja oko 20 sati zabilježene tri crvene svjetleće točke koje paralelno lete, a slična pojava zabilježena je u novogodišnjoj noći iznad Zagreba.

Neki news portali kao i komentatori na društvenim mrežama špekuliraju o mogućim razlozima pojave točaka: jedni smatraju da je riječ o meteorima, drugi misle da je riječ o zrakoplovima ili helikopterima u visokom letu, treći sumnjaju u nepoznatu vojnu tehnologiju. Policija i centar za astronomiju, tvrde očevici, nemaju dojava, ni saznanja o pojavi letećih svjetlećih točaka.

U to da nema govora ni o kakvom misteriju uvjeren je astronom Korado Korlević, koji smatra da je riječ tek o sve popularnijim svjetlećim lanternama.

– I ranije je bilo ovakvih slučajeva, stoga ne sumnjam da je riječ upravo o tajlandskim papirnatim balonima koji se kreću putem toplog zraka, a na velikoj visini izgledaju poput točaka koje neprekidno svijetle, tvrdi Korlević.

Inače, svjetleće lanterne u posljednje su vrijeme vrlo popularne i koriste se prilikom raznih svečanosti i dostupne su u slobodnoj prodaji u prodavaonicama pirotehnike. Puštaju se u zrak na rođendanima, vjenčanjima i drugim proslavama poput dočeka Nove godine, a prema tajlandskoj tradiciji simboliziraju sreću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.