Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Kućni ljubimci

Je li spavanje s kućnim ljubimcima štetno za vaš san? Ima prednosti i nedostataka

Izvor: Unsplash
Izvor: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2019. u 8:10 2019-04-08T08:10:53+02:00

Za one pacijente s kroničnom boli koji spavaju s kućnim ljubimcima, ako im pružatelj zdravstvenih usluga kaže da, primjerice, trebaju prestati spavati sa svojim psom, to može biti stresno i nepotrebno za pacijente koji osjećaju bol. Pacijentima se također mogu povećati osjećaji izoliranosti te da su teret drugim članovima obitelji koji će možda morati noću više brinuti o tim psima.

Dobra vijest je da je ovo istraživanje pokazalo da u maloj skupini pacijenata s bolovima koji spavaju sa svojim psom u krevetu, 80 posto je navelo pozitivnu korist.

Prednosti

Postoje brojne pozitivne koristi koje proizlaze iz spavanja s kućnim ljubimcem, piše Psychology Today.

Kućni ljubimci su utjeha brojnim ljudima, osobito onima koji spavaju sami.

Prema studiji iz 2015. (150 bolesnika sa značajnim poremećajima spavanja), 25% sudionika dozvolili su kućne ljubimce u spavaćoj sobi. Njih polovica svoje su kućne ljubimce smatrali nenametljivima ili korisnima za spavanje (Krahn i sur. 2015).

Sudionici su svoje ljubimce opisali kao korisne, osobito one koji nisu spavali s još jednom osobom.

Sudionici su izvijestili da su im njihovi kućni ljubimci pružili sigurnost, druženje i opuštanje koje im je pomoglo da spavaju.

Kućni ljubimci vode do psihološke dobrobiti

Slično tome, u drugom istraživanju, prema Wellsovoj studiji iz 2009. svi sudionici s kućnim ljubimcima imali su pozitivne komentare te su povezali posjedovanje kućnog ljubimca s nizom prednosti za fizičko i psihološko zdravlje kao što su: druženje, emotivna povezanost, smanjeni osjećaj usamljenosti, bolje raspoloženje, smanjena depresija, povećan osjećaj smirenosti, osjećaj svrhe i odvlačenje pažnje od brige oko zdravstvenih problema.

Kućni ljubimci vam mogu pomoći da lakše ustanete iz kreveta.
Često su se spominjale i uloga kućnih ljubimaca u motivaciji da se ustanu iz kreveta (držeći se redovnog rasporeda) i poticanju na vježbanje, koje se smatraju važnim doprinosima restorativnom snu. Neki istraživači također sugeriraju da kućni ljubimci mogu igrati prijelaznu ulogu prije spavanja tako što potiče osjećaj rutine, reda i sigurnosti koji olakšavaju put do spavanja.

Kućni ljubimac u spavaćoj sobi ili na krevetu može imati i druge prednosti kao što su osjećaj sigurnosti, zadovoljstva i opuštanja.

To posebno vrijedi za one koji ne spavaju s još jednom osobom. Mnogi kućni ljubimci izvor su bezuvjetne podrške, udobnosti, sigurnosti i stabilnosti (Crowe i dr. 2017; Giaquinto i Valentini 2009; Smith i sur. 2014) te, za neke ljude, prednosti spavanja s kućnim ljubimcem nadvladaju nedostatke (Smith et al. 2017).

Nedostaci

Budimo iskreni, postoji nekoliko stvari o kojima moramo razmisliti prije nego što dozvolimo našim kućnim ljubimcima da borave s nama u krevetu.

Kućni ljubimci mogu ometati vaš san

Neke smetnje u snu prilikom dijeljenja kreveta s kućnim ljubimcem povezane su s neusklađenostima u tjelesnim temperaturama između osobe i ljubimca te različitim ciklusima spavanja i buđenja između ljudi i pasa (Campbell i Tobler 1984; Smith i drugi, 2017; Thompson i Smith 2014) ,
Smetnje u spavanju također se mogu pojaviti s obzirom na reakciju pasa na slušne podražaje, bez obzira jesu li u stanju spavanja ili u aktivnom stanju (Adams i Johnson 1994).

U studiji Shepard (2002), 53 posto sudionika koji su spavali s kućnim ljubimcem smatrali su da je njihov san poremećen većinu noći. Najčešći uzrok smetnje među vlasnicima pasa u studiji Shepard (2002) je hrkanje ljubimca (21%).

Konačno, kao što je prethodno navedeno, spavanje s kućnim ljubimcem također odgoditi početak spavanja za nekoliko minuta (Smith i sur., 2014).

Dakle, koja je odluka ispravna?

Ako trenutno ne spavate s kućnim ljubimcem, ali smatrate da možete imati koristi od toga, isprobajte to na nekoliko noći i vidite kako vi i vaš ljubimac reagirate na to. Preporučeno je isprobavanje samo na nekoliko noći tako da ne naučite ljubimca da spava s vama, a onda odlučite da ih ne želite u svom krevetu, piše Psychology Today.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.