Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. veljače 2020.
Atomik

Iz zabranjene zone stiže černobilska vodka, koristili su 'neznatno kontaminirane' sastojke

Foto: YouTube/Screenshot
Foto: YouTube/Screenshot
Autor:
Objavljeno: 13. kolovoz 2019. u 8:01 2019-08-13T08:01:37+02:00

Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to "definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem"

Zove se Atomik i prvi je potrošački proizvod iz napuštenog područja oko oštećene nuklearne elektrane –  černobilska votka, tvrde, nije radioaktivna.

Profesor Jim Smith s britanskog Sveučilišta u Portsmouthu je zajedno s kolegama započeo proces proizvodnje votke nakon godina rada i proučavanja oporavka zemlje u "zabranjenoj zoni".

"Svaki kemičar će vam reći da, kada nešto destilirate, sve štetno završi na otpadu. Koristili smo raž koja je bila neznatno kontaminirana i vodu iz černobilskog vodovoda i destilirali smo je. Zamolili smo prijatelje sa Sveučilišta u Southamptonu, s dobro opremljenim laboratorijem, da provjere postoji li bilo kakva radioaktivnost, no nisu ništa otkrili", pojasnio je Smith.

Eksperti jednog londonskog koktel bara su okus Atomika uspoređivali s ostalim vrstama votki. Na pitanje koji bi koktel napravili od te vrste votke, odgovorili su da bi to "definitivno bio klasični martini koji bi se pomiješao sa šampanjcem".

S obzirom na to da je zasad proizvedena samo jedna boca Atomika, morat će proći još neko vrijeme dok u nekom baru ne bude moguće naručivati "Atomik martini".

Ideja prodaje černobilske votke su zarada i financiranje lokalnih zajednica. Ostatak će se ponovno uložiti u posao.

Profesor Smith i njegovi kolege se nadaju da će ove godine proizvesti 500 boca i da će ih prodavati turistima koji posjete zabranjenu zonu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.