Istraživači potvrdili

Dobra vijest za ljubitelje čajeva: Redovito ispijanje ima pozitivne posljedice na mozak

P. N.

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Pojedincima koji su konzumirali čaj barem četiri puta tjedno, dijelovi mozga su međusobno spojeni na efikasniji način. 



Istraživači su otkrili da ljudi koji redovito piju čaj imaju bolje organizirane regije u mozgu od onih koji to ne čine, što je povezano sa zdravijom kognitivnom funkcijom, prenosi News 18. “Naši rezultati nude prve dokaze o pozitivnom učinku čaja na moždanu strukturu.


Rezultati ukazuju da redovito ispijanje čaja ima zaštitnu funkciju protiv opadanja moždane organizacije zbog starosti”, kaže Feng Lei, profesor asistent i autor studije, sa Državnog sveučilišta u Singapuru.


Za studiju objavljenu u časopisu “Aging”, istraživački je tim “regrutirao” 36 odraslih osoba starijih od šezdeset godina i prikupio podatke o njihovom zdravlju, životnom stilu i psihološkom stanju. Stariji sudionici su prošli neuropsihologijske testove i magnetske rezonance.




Studija je trajala od 2015. do 2018. godine. Nakon što su analizirali kognitivne nastupe sudionika, tim je otkrio da su pojedincima koji su konzumirali zeleni, crni ili Oolong čaj barem četiri puta tjedno tijekom dvadeset i pet godina, dijelovi mozga međusobno spojeni na efikasniji način. 


“U prethodnim smo studijama dokazali da ljudi koji ispijaju čaj imaju bolje kognitivne funkcije naspram onih koji to ne čine”, kaže Lei. “Naši trenutni rezultati povezani sa moždanom mrežom indirektno podržavaju naše prethodne rezultate, pokazujući da redovito ispijanje čaja rezultira poboljšanom moždanom organizacijom i prevencijom remećenja međuregionalnih veza”, dodaje za News18.