Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
9. prosinca 2019.
Psihički poremećaj

Slavni Andy Warhol bolovao je od Diogenovog sindroma. Kratki test pomoći će vam da saznate imate li i vi istu opsesiju

iStock
iStock
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2017. u 21:33 2017-06-26T21:33:00+02:00

Psihijatri se često susreću s opsesivno-kompulzivnim smetnjama koje karakteriziraju određene prisilne radnje poput provjeravanja jesu li vrata zaključana, dodirivanja kvake, odbijanja rukovanja, učestalog preslagivanja i prikupljanje stvari, ponavljanja nekog zadatka određeni broj puta. Te poteškoće mogu biti do te mjere naglašene da otežavaju svakodnevno socijalno i obiteljsko funkcioniranje

Opsesivno kompulzivni poremećaj skupljanja nepotrebnih stvari, smeća, ostataka hrane, pa i životinja do te mjere da se bolesno vezuju uz njih, pretjerano čuvanje stvari i stvaranje zaliha te nemogućnost osobe da ih se riješi poznat je i pod nazivom Diogenov ili sindrom natrpane kuće, a oni koji pate od njega mogu stvaranje zaliha i čuvanje predmeta dovesti do neslućenih razmjera.

Nijedan OKP nije lak

Industrija zabave životne je navike osoba s opsesivno-kompulzivnim poremećajem pretvorila u vrlo gledane realityje. Kuće pretrpane stvarima i smećem kao čarolijom pretvaraju se u savršeno pospremljene stambene prostore.

Linda Dykes iz sjevernog Walesa ima kompulzivni poremećaj čišćenja i danonoćno posprema. Toliko voli čistiti da je otvorila i agenciju za čišćenje. Linda vjeruje da kompulzivni čistači imaju posebne vještine koje bi mogle promijeniti navike Britanaca, stoga se udružila s ekipom kompulzivnih čistača kako bi čistili prljave domove i javne prostore. Njihove avanture dok sređuju domove koji očajnički trebaju dubinsko čišćenje.

Osim zdravstvenog, to je i socijalni problem koji oboljele osobe često skrivaju od okoline, koja pak često misli da se radi o nebrizi za higijenu i red u životnom prostoru.

Kad je o poremećaju skupljanja riječ uglavnom će savjet potražiti članovi obitelji nakon što kod ukućana ili bližnjeg uoče problem pretjeranog skupljanja stvari, poremećaja čija je učestalost od 1 do 2 posto. Naravno, brojka je to slučajeva za koje se sazna.

Sakupljanje obično počinje u adolescenciji. Žene češće vrijeme provode preslagujući stvari, čuvajući ih za neku potencijalnu buduću namjenu, dok muškarci pripadaju tipu impulzivnih sakupljača – onima koji biraju predmete prema onome što ih zanima, bez neke posebne namjene.

Glavni problem osoba koje pretjeruju sa stvaranjem zaliha i čuvanjem stvari je što ne mogu ništa baciti, pa ni ostatke hrane (neki čak prikupljaju vlastite nokte i dlake), a svaki pokušaj da to učine stvara im anksioznost, napetost, tjeskobu. Neka obilježja navedenog poremećaja su skupljanje stvari koje nemaju neku vrijednost, pretrpani životni prostor do te mjere da gubi funkciju kojoj je namijenjen, kao i često narušeno svakodnevno funkcioniranje osobe.

Psihijatri se često susreću s opsesivno-kompulzivnim smetnjama koje karakteriziraju određene prisilne radnje poput provjeravanja jesu li vrata zaključana, dodirivanja kvake, odbijanja rukovanja, učestalog preslagivanja i prikupljanje stvari, ponavljanja nekog zadatka određeni broj puta. Te poteškoće mogu biti do te mjere naglašene da otežavaju svakodnevno socijalno i obiteljsko funkcioniranje.

I kod ovog je poremećaja najvažnije priznati da poteškoće postoje što je mnogim oboljelima neugodno, štoviše nastoje i sakriti smetnje, a neki čak nisu ni svjesni poremećaja uz koji se ponekad mogu javiti i depresija ili psihotični proces.

I Andy Warhol bio je od onih koji su skupljali i čuvali sve i svašta. Njegov je dom bio toliko pretrpan, da su jedine  prostorije kroz koje se moglo proći bile kuhinja i spavaća soba. Nakon smrti, ostavio je 610 kartonskih kutija punih različitih predmeta, a koje je zvao vremenskim kapsulama. U njima su se nalazili avionske karte, kičaste posudice za kekse, satovi, narukvice od bakelita, ploče, fotografije, pisma, posteri, novine, pa čak i mumificiranu ljudsku nogu iz Starog Egipta za koju se pretpostavlja da ju je pronašao na nekom buvljaku.

U svom dnevniku Warhol je jednom prilikom zapisao: „Ne mogu ništa baciti.“ Warhol je, po svemu sudeći, bio sakupljač odnosno horder, ali ne baš tipični. Aukcijska kuća Sotheby’s prodala je više od 10.000 njegovih predmeta, što nije bilo teško obzirom su mnogi htjeli imati bilo kakvu sitnicu slavnog umjetnika, a prihod je iznosio 25 milijuna dolara.

Jeste li "horder"?

Na što više tvrdnji odgovorite potvrdno, veće su šanse da imate OKP.

1. Imam više primjeraka istog predmeta. Za svaki slučaj.

2. Sramim se nereda u svojoj kući.

3. Količina stvari koje posjedujem uzrokuje svađe u mojoj obitelji.

4. Zbog svega što imam kroz neke dijelove stana teško se prolazi.

5. Neke od prostorija se ne mogu koristiti jer se u njima nalaze stvari koje imam.

6. Ponekad bacim nešto i kasnije se predomislim pa odem u smeće i ponovno uzmem tu stvar.

7. Često zamiješam predmete sa smećem.

8. Ne volim da mi dolaze gosti da ne vide kako živim.

9. Ponekad kupujem više istih stvari nego što mi treba.

10. Osjećam se nelagodno kad želim nešto baciti.

11. Čuvam stare novine i časopise da bih mogao pronaći neku informaciju kad mi zatreba.

12. Neke stolice ili stol u mom stanu nisu za upotrebu jer su prekriveni predmetima koje imam.

13. Ne volim da prijatelji i rodbina koriste moje stvari.

14. Volim čuvati sve ono što za mene ima sentimentalnu vrijednost.

15. Volim rasprodaje i kupujem predmete koji su jako povoljni iako ih ne trebam.

16. Neki ljudi smatraju da je ono što čuvam i volim – smeće.

17. Puno vremena razmišljam o stvarima koje imam.

18. Kupujem i ono što mi ne treba ako je povoljno.

19. Ne mogu kontrolirati svoju potrebu za kupovinom novih stvari

20. Zbog suvišnih stvari koje imam ne mogu obaviti ono što želim.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.