Zablude

OPASNOSTI IZ ŠEĆERA Što morate znati ako ste se okrenuli fruktozi kao ”zdravijem izboru”

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters



Fruktoza i glukoza jednako su loš izbor u obrađenoj hrani, moglo bi se zaključiti iz istraživanja američkih znanstvenika, pa nema prevelikog smisla zamijeniti jedno drugim.


Unatoč ranijem povezivanju fruktoze s debljinom, potvrđeno je da ona ne čini ništa više štete od glukoze. Pokazalo se da konzumacija fruktoze može povećati ukupan kolesterol i trigliceride, no ne utječe na proizvodnju inzulina ili markere za masnu jetru ništa više od glukoze.


Fruktoza se metabolizira na drugačiji način od glukoze i stoga se činilo da ima neke prednosti, no one su zapravo zanemarive. Fruktoza, jednostavan šećer koji se nalazi u medu, voću, povrću i ostalim biljkama je i baza za visokofruktozni kukuruzni sirup, a upravo kombinacija fruktoze i glukoze stvara ono što poznajemo kao šećer.




No, ispada da je pretjerana konzumacija, a ne vrsta šećera kriva za porast pretilosti.