Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Bez kazni i vikanja

MONTESSORI TEHNIKA Zašto kažnjavanje djeteta nije djelotvorno, ali učenje o posljedicama jest

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Autor:
Objavljeno: 14. siječanj 2019. u 16:30 2019-01-14T16:30:00+01:00

Metoda učenja o prirodnim posljedicama ponašanja pokazuje se iznimno djelotvornom odgojnom tehnikom koja je objašnjena kroz primjere iz svakodnevnog života

Zagovornica Montessori tehnike odgoja Christina Clemer na primjerima iz svakodnevnog života objašnjava kako je učenje djeteta o posljedicama djelotvornije od kažnjavanja lošeg ponašanja. Ova je mama svojoj šestomjesečnoj bebi dala da pije iz staklene čaše. Hoće li proliti vodu? Da! Ovo je primjer prirodnih posljedica u najjednostavnijem obliku.

Čaša će pasti na pod i razbiti se, dijete će vjerojatno proliti sadržaj. Ovo je prirodna posljedica kada se žurimo ili ne držimo pravilno čašu. Kad se prolije, pustiti ćemo sve što radimo i počistiti. S vremenom će dijete naučiti da treba biti opreznije jer će vidjeti na primjeru što se događa ukoliko je neoprezno.

Kako djecu naučiti dobrom ponašanju? Montessori tehnika zagovara metodu prirodnih posljedica koja djecu uči o posljedicama ponašanja i na taj ih način usmjerava prema dobrom ponašanju koje nije rezultat straha od kažnjavanja. Kažnjavanje djeluje negativno na djetetovo samopouzdanje, a osjećaj posramljivanja može ostaviti dublje tragove nego što mislite.

Upravo na primjerima iz svakodnevnog života i sami možete savladati ovu tehniku koja će djetetu omogućiti pravilno razumijevanje efekta koje prouzročava njihovo negativno ponašanje te na taj način prilagoditi svoje akcije u smjeru pozitivnih.

1james-wheeler-1108430-unsplash

Evo nekoliko primjera iz svakodnevnog života koji će vam uspješno pojasniti ovu metodu.

Primjer 1: Vaša kćer pobacala je grašak na pod za vrijeme večere.

Posljedica: Ne može jesti grašak.

Primjer 2: Vaš sin ostavio je igračke u dvorištu unatoč upozorenju da ih pospremi.

Posljedica: Počelo je kišiti i igračke će mu se uništiti.

Primjer 3: Vaša kćer svoju je sestru nazvala ružnim imenom.

Posljedica: Sestra se ne želi igrati s njom.

Ovo su neki od primjera logičkih posljedica negativnog ponašanja:

Scenarij 1: Vaša je kćer udarila dijete u parku

Posljedica: Recite kćeri kako joj ne možete vjerovati u igri s drugom djecom te zbog toga mora stajati uz vas dok ne budete sigurni da to neće ponoviti.

Morate joj objasniti posljedice koristeći se neutralnim tonom. Ovo nije lekcija ni kazna, već jednostavno objašnjavanje posljedica koje njeno negativno ponašanje ostavlja na okolinu, ali i nju samu. Ukoliko je dijete dovoljno staro da razumije, možete joj objasniti i dugotrajne posljedice takvog ponašanja tako što ćete joj reći da se druga djeca neće htjeti igrati s njom ukoliko ih udara.

2benjamin-manley-515701-unsplash

Scenarij 2: Vaš sin oštećuje knjige posuđene u knjižnici

Posljedica: Maknite knjige i objasnite mu kako ih neće moći koristiti ukoliko ih ne čuva jer ih morate vratiti u knjižnicu u dobrom stanju.

Scenarij 3: Vaš sin ima ispade bijesa svaki put kad se treba pozdraviti s prijateljem na odlasku

Posljedica: Sljedeći poziv na druženje ćete odbiti i objasniti djetetu kako neće moći ići na igranje dok ne nauči mirno se pozdraviti na odlasku.

3annie-spratt-568704-unsplash(1)

Ključ učenja o posljedicama jest da vaše dijete razumije logiku koja ih veže uz njegovo ponašanje. Za razliku od kažnjavanja, ova metoda ne izaziva strah ili osjećaj posramljivanja, već jednostavno prenosi poruku da ponašanje ostavlja posljedice, a one govore same za sebe.

Izvor: mother.ly

Foto: Unsplash

djeca, odgoj, montessori

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.