Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
9. prosinca 2019.
Aktivnosti s mališanima

Kako pronaći vremena za dijete u užurbanom ritmu života? Ovi savjeti mogu vam biti korisni

Čitanje se preporuča od najranije dobi / Foto PEXELLS.COM
Čitanje se preporuča od najranije dobi / Foto PEXELLS.COM
Autor:
Objavljeno: 26. lipanj 2019. u 17:13 2019-06-26T17:13:45+02:00

Samo pet minuta dnevnih razgovora, pogotovo sada u vrijeme školskih praznika, može odigrati veliku ulogu u životu i razvoju djeteta

Svi znamo da djeci treba posvetiti dovoljno vremena tijekom dana, razgovarati o događajima iz prošlog dana, igrati društvene igre... Ruku na srce, priznajmo da nemaju svi roditelji vremena i energije za to, zbog čega često osjećaju krivnju.

Čak i ako ste zauzeti kuhanjem ili nekim drugim kućanskim poslom, samo su vam ruke zauzete. Iskoristite ovo vrijeme za razgovor o proteklom danu, interesima djeteta ili o nekom predstojećem događaju.

To će biti od velike koristi i zadovoljstvo za vas oboje. Čak i samo pet minuta dnevnih razgovora, pogotovo sada u vrijeme školskih praznika, može odigrati veliku ulogu u životu i razvoju djeteta.

Tijekom godišnjih odmora druženje s djecom zasigurno ćete povećati. Dok kuhate ručak, iskoristite priliku i u kuhanje uključite i klince. Ručak možda neće biti savršen, kuhinja sigurno neće biti čista, ali klincima i vama sigurno neće biti dosadno.

Djeci treba posvetiti dovoljno vremena tijekom dana / Foto PIXABAY.COM

Dok vi kuhate, djetetu možete dati da vam čita recept, čime će vježbati čitanje i upoznavati se s namirnicama i kulinarskim tehnikama.Čitajte zajedno. Zajedničko čitanje može učiniti čuda, razvija pažnju, upornost, strpljenje i omogućuje vam da stvorite osjećaj zajedništva.

U dobi od 12 godina dijete može prestati čitati zajedno s vama, ali sjećanje na zajedničko vrijeme provedeno uz knjigu ostat će s njime do kraja života. Toga će se uvijek rado prisjetiti.

Kada nekamo idete, povedite djecu sa sobom. Ne morate to uvijek učiniti, ali postoje male stvari koje samo zahtijevaju da dođete do određene točke, da donesete određene stvari koje se trebaju popraviti ili da zajedno odete u kupovinu. To je dobar način da se dijete upozna s »odraslim životom« i obavezama.

Prestanite biti opterećeni krivnjom koju možete prenijeti i na dijete. Čak i ako nemate vremena za odlazak u kino ili zabavni park s vašim djetetom, a vikend na koncu prođe u čišćenju, nema potrebe da se zbog toga osjećate krivima.

Ako možda izbjegavate gubljenje vremena pred malim ekranima, gledanje televizije nije uvijek loše. Pronađite film ili dokumentarac koji će klincima biti zanimljiv i pogledajte ga zajedno.

Ako vaše dijete piše dnevnik, motivirajte ga da ga podijeli s vama pa zajedno zapisujte sve zanimljivosti koje su vam se dogodile tijekom dana. Uživajte u društvenim igrama. One su često najbolji način za obiteljsko druženje i ludu zabavu u kojoj vrijeme jako brzo prolazi.Ne gubite vrijeme na moraliziranje i na sitnice. Nema potrebe opominjati i vikati na dijete zato što ne isključuje svjetlo ili zaboravlja zatvoriti vrata WC-a.

Čak i ako govorite o pravilima ponašanja, možete to učiniti smireno, na način da će čak i »najhladniji« tinejdžer pristati na to da posluša vaše argumente.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.