Foto Istock
Za razliku od trešanja višnje je najbolje pripremiti istog dana kada su kupljene ili ubrane, ali neće im ništa biti niti nakon dva dana u hladnjaku. Dakle, ako ste u prilici, trk po svoju dozu višanja i pripremite ukusan džem, kompot ili umak u kojem ćete moći uživati ostatak godine
Na spomen višanja često se sjetim velike tegle pune tih tamno crvenih bobica koje je nona držala na suncu, a mi smo čekali da bude gotov umak kojim smo preljevali sladoled od vanilije i čokolade. Baš zbog svoje kiselosti višnje se rijeđe jedu svježe, a češće se od njih pripremaju ukusni kolači, kompoti, marmelade, džemovi, rakije i likeri. Pa glavni sastojak popularne Schwarzvald torte uz čokoladu i šlag upravo su višnje. To nije niti čudno jer višnje jako »vole« čokoladu i aromatične začine, ali i citrusno voće.
Prve uzgojene sorte višanja pojavile su se na obalama Kaspijskog i Crnog mora, a u 3. stoljeću prije Krista uzgajali su je stari Grci. Kao i trešnju Europom su je raširili Rimljani. Iako kiselija, kaloričnija je od trešnje, pa na 100 grama ima 50 kalorija. Od minerala višnje sadrže značajnije količine kalcija, željezo, magnezij, fosfor, cink i bakar, dok od vitamina ima najviše vitamina C. Prema jednom istraživanju dvadeset višanja dnevno ili sok od te količine višanja djeluje jednako kao aspirin ili ibuprofen. Višnje su odličan antioksidans i imaju jači učinak od crnog vina, tamne čokolade ili sok od naranče. Koncentirani sok od višanja jako je zdrav, a dobar učinak imaju i sušene višnje. Sok višanja treba piti tijekom intenzivnih treninga jer pomažu bržem oporavku mišića.
Za razliku od trešanja višnje je najbolje pripremiti istog dana kada su kupljene ili ubrane, ali neće im ništa biti niti nakon dva dana u hladnjaku. Dakle, ako ste u prilici, trk po svoju dozu višanja i pripremite ukusan džem, kompot ili umak u kojem ćete moći uživati ostatak godine.
Liker od višanja
Ušećerene višnje