Savjeti argonoma

Vino i liker od banana

Mirta Blažević, dipl. inž. agr.

Čuo sam da se i od banana može napraviti vino i liker kao i od nekog drugog voća. Kakav je postupak proizvodnje ovih pića?



Točno je da se i od banana može napraviti sasvim “pristojno” vino i liker, po sličnom postupku kao što se to pravi i od većine drugog voća, a kojeg sada u ove hladne dane ranog proljeća nema. Zbog toga su zrele ili malo prezrele banane, koje možete ponekad jeftino nabaviti, sasvim dobar izbor za pripravljanje ovih pića u svom domaćinstvu.


A evo kako se pravi vino od banana:


2 kg oljuštenih banana trebate potopiti u 5 litara hladne vode i dodati im 150 g suhog grožđa-ciziba. Poklopljenu posudu s ovako pripremljenim sadržajem ostvite 5-6 dana stajati uz povremeno miješanje i gnječenje banana. Nakon toga sadržaj procijedite, dodajte 1,5 kg šećera, sok od 3 limuna i 30g vinskog kvasca. Stavite ga u emajliranu ili staklenu ili inox posudu i pustite 2-3 mjeseca na tamnom i hladnijem mjestu da provrije i da se vino istaloži i stabilizira. Nakon toga vino otočite i nalijte u boce i dobro ih zatvorite. Što duže ovo vino stoji u bocama to je bolje.




Liker od banana možete napraviti na sljedeći način:


1 kg oljuštenih banana treba dobro izgnječiti. Kako banane imaju vrlo malo kiseline treba ih preliti sokom od jedne naranče i pola limuna kako bi liker bio harmoničniji i dobio finu aromu. Tome treba dodati 125g šečera u prahu i dobro opranu koru od naranče. Sve to treba preliti sa 750 ml alkohola i ostaviti da u dobro zatvorenoj posudi stoji 15 dana. Nakon toga sadržaj procijedite i u njega ulijte sirup pripravljen od 1 kg šećera i 1,5 litara vode. Sve treba dobro promiješati i ponovno procijediti te sipati u boce. Liker se u dobro zatvorenim bocama na hladnom mjestu može čuvati do godinu dana.