Ne propustiti

Tjedan bakalara i čokolade: Od 4. do 12. prosinca održava se posljednji ovogodišnji Ri Gastro

Ana Braškić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Riječki ugostitelji zovu vas u svoje prostore na degustacije raznovrsnih specijaliteta na temu riblje-slatkog dua. Na Gastro Cooking Showu na Korzu svi će moći dobiti mali uvid u bogatstvo okusa najrazličitijih kreacija od bakalara i čokolada 



Početak prosinca u Rijeci i ove je godine rezerviran za manifestaciju RI Gastro koja će od 4. do 11. prosinca biti u znaku bakalara i čokolade. RI gastro dani događaju se u četiri termina tijekom godine, s četiri sezonske gastro-teme, a sve s ciljem očuvanja tradicije prehrane naših starih i njenim vraćanjem na jelovnike domaćinstava i restorana.


Foto M. Gracin


Foto M. Gracin



Organizaciju potpisuju Turistička zajednica grada Rijeke uz potporu Grada Rijeke, u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice koji će za vrijeme trajanja manifestacije u ponudi imati menije po posebnoj cijeni na bazi bakalara i s desertom od čokolade. Naći će se tu tradicionalna jela kao što su bakalar na bijelo, bakalar na brudet, tartar od bakalara ili juha od bakalara, zatim krčke šurlice s bakalarom u umaku od Vrbničke žlahtine, bakalar s jačmikom i zelenim paprom, domaće šurlice u umaku od bakalara i poriluka, ali i file bakalara pečen u foliji s povrćem iz woka.





U Ri gastro – Tjednu bakalara i čokolade sudjeluju: Konoba Na Kantunu, Kuća istarskog pršuta, Restoran Molo longo, Restoran Botel Marina, Restoran konoba Municipium, Restoran Aerosteak Grobnik, Konoba Feral, Konoba Blato 1902, Bistro Conca d’oro, Bar Bar, Restoran hotela Continental, Fine Dining Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Bistro La Rose, Bistro slastičarna Cukerin, Dolce Bolero, Konoba Nebuloza, Stancija Kovačići, Restoran Porto Grillo, restoran Morčić, ristorante Spagho i slastičarna Gustolato.



Tijekom trajanja manifestacije Ri Gastro moći ćete kušati bijelu lasagna od bakalara i maslina, bakalar »Alla Vicentina«, pečeni file bakalara s »Putanesca« umakom, polpetice od bakalara s primorskom broskvom, dimljeni bakalar i bakalar s pireom od celera.


Radionice


Riječki ugostitelji zovu vas u svoje prostore na degustacije raznovrsnih specijaliteta na temu ovog riblje-slatkog dua, a za sam početak manifestacije na Gastro Cooking Showu na Korzu svi će moći dobiti mali uvid u bogatstvo okusa najrazličitijih kreacija od ove dvije namirnice. Već tradicionalne gastro radionice bit će dostupne i velikima i malima, a organizirat će se i program za najmlađe »Kockica slatke priče…«.


Nakon jela od bakalara valja pojesti i desert, a tijekom trajanja manifestacije RI Gastro moći ćete kušati čokoladu s lavandom, ružmarinom, maslinovim uljem, rogačem, flan od tamne čokolade, tortu od tamne čokolade bez brašna, čokoladne pite, tortu od čokolade i mascarpoenea, crni mousse, suffle od crne čokolade, torta od crne čokolade s biskvitom na bazi terana, panna cottu s čokoladom, primorsku čokoladnu tortu, crostatu od čokolade… Da vam ne otkrijemo baš sve, više o samoj manifestaciji Ri Gastro pronađite na web adresi www.visitRijeka.hr.


Dio tradicije


No vratimo se bakalaru koji, iako riba hladnih sjevernih mora, već dugi niz godina dio tradicije i blagdanskog stola. Prije svih blagodati sušenog bakalara otkrili su još Vikinzi, a u naše je krajeve došao s Mlečanima. Prema spisima koji se čuvaju u vatikanskoj knjižnici 1432. g mletački vlastelin Pietro Querini doživio je brodolom na obalama Norveške. Od stanovnika Lofatskog otočja naučio je umijeće sušenja i soljenja ove ribe i način pripreme. Po povratku u Veneciju mletački je vlastelin stečeno znanje podijelio s drugima pa je sušena riba postala sastavni dio zaliha hrane na brodovima. Osim u Norveškoj jela od bakalara jako su popularna i u Portugalu i Brazilu .



4. prosinca, 10.30, Korzo – Ri gastro Cooking Show i degustacija Najbolji riječki chefovi prezentirat će svoje kulinarsko umijeće u prirpavi jela od bakalara ili čokolade. Jela će se prodavati po cijeni od 10 kuna, a sav prihod namijenjen je korisnicima Socijalne samoposluge.6. prosinca, 11.00 Bistro slastičarna Cukerin – Dječja gastro radionica s čokoladom (Cijena radionice je 20,00 kn, a broj mjesta je ograničen. Obavezna prijava na 098 713 554 ) 8. prosinca, 18.00 Stancija Kovačići – Gastro radionica (Prijave i informacije na [email protected] ili na brojeve 272 106 i 091 592 7678.)10. prosinca, 11.00 Dječji odjel Stribor – Kockica slatke priče… Govorit će se o knjizi Xocoatl – priča o čokoladi za koju je ilustracije napravio Zdenko Bašić, a Irena Sertić donosi povijesnu priču ispričanu na vrlo zanimljiv način. Broj mjesta je ograničen, prijave na e-mail: [email protected] ili na telefon 051 211 573.


Tradicija jedenja bakalara za vrijeme božićnih blagdana, točnije na sam Badnjak zadržala se do današnjih dana. Budući da je riječ o hranjivoj i zdravoj ribi, valjalo bi ju jesti i češće. U Hrvatskoj je sada dostupan i svježe zamrznut bakalar koji je kao takav puno lakši za pripremu od sušenog. Budući da danas sve više ljudi pazi na unos kalorija valja istaći kako je bijelo meso bakalara niskokaloričan izvor proteina, naime 100 grama svježeg bakalara ima 82 kcal. Osim toga redovitim konzumiranjem riba hladnih mora, među koje spada i bakalar, štiti od bolesti kardiovaskularnog sustava i dijabetesa.


Duga priprema


Glavni razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju na kupnju gotovih namaza od bakalara jest dugotrajna priprema. Naime, prije nego ga se stavi namakati treba ga dobro istući drvenim batom (Vikinzi su to činili tupim krajem sjekire). Bakalar se potom namače dva do tri dana, a svaki dan treba mijenjati vodu. Kuha se u hladnoj posoljenoj vodi, a zatim se meso odvaja od kostiju i kože. Tek je tada meso bakalara spremno za dalju pripremu. Bakalar se najčešće poslužuje uz krumpir, ali se može peći i u pećnici uz dodatak korijenastog povrća i tikvica, a od začina posebno voli češnjak i lovor. Kao i drugu bijelu ribu zbog blagog okusa može ga se kombinirati sa slaninom ili pršutom. A kako ga oni pripremaju otkrili su nam kuhari i kuharice restorana koji sudjeluju u manifestaciji RI Gastro: Tjedan bakalara i čokolade. Ako niste vješti u kuhanju krenite u obilazak riječkih restorana i opskrbite svoj organizam omega 3 masnim kiselinama.