Sezonske namirnice

TIKVICE I RAJČICE: Odlična crveno-zelena kombinacija

Ana Braškić

Foto Istock

Foto Istock

Sirovo ili kuhano, pravo ljetno povrće odlično se kombinira u brojnim jelima, a uz njih se odlično slažu češnjak i brojne vrste mekih sireva



Sto grama sirovih tikvica s korom ima samo 16 kalorija, dok ista količina rajčica ima tek dvije kalorije više. Treba li vam još neki razlog da ove dvije namirnice uvrstite u vaš svakodnevni ljetni jelovnik? Mogu se jesti svaka u svome jelu, no postoji bezbroj kombinacija u kojima se ove dvije namirnice izvrsno slažu. Mogu obje biti sirove, obje kuhane, a mogu se kombinirati i tako da jedna bude termički obrađena, a druga sirova. S njima u igru vrlo često ulaze i sirevi. Jako vole društvo mozzarelle i feta sira, a ni parmezan im nije mrzak.


I tikvice i rajčice odličan su izvor vitamina C. Ako se odlučite na konzumaciju sirovih tikvica, tada ih kratko marinirajte, bilo samo sa soli ili uz dodatak limunova soka. Od tikvica možete napraviti umak, polpete, peći ih na roštilju, staviti u rižoto… Ili kombinirati s rajčicama. Obje vrste povrća vole i iste začine – chilli papričicu i mediteransko bilje – bosiljak, origano i majčinu dušicu.


Rezanci od tikvica sa salsom


Sastojci za 2 osobe: 2 male tikvice, 2 do 4 rajčice (ovisi o veličini) ili 400 g pelata, 2 režnja češnjaka, svježi bosiljak, sol, papar, origano, maslinovo ulje, pola žličice šećera, po želji malo chillija




Priprema: Tikvice narezati pomoću spiralizatora ili pomoću gulilice za krumpir. Malo posoliti i staviti u cjedilo za tjesteninu da malo puste vodu. Za to vrijeme pripremiti salsu. Na maslinovom ulju kratko popržiti sitno sjeckani češnjak i po želji chilli, dodati rajčice nasjeckane na kockice, malo šećera, soli i kuhati oko pola sata. Ako je potrebno, doliti malo vode. Na kraju začiniti origanom i ručno trganim svježim bosiljkom.


Na tanjure rasporediti rezance od tikvica, staviti salse i poslužiti.