Uskrsna trpeza

Šunka je simbol sreće i obavezan dio uskrsnog doručka: Isprobajte nekoliko novih recepata

Ana Braškić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



Šunku jedemo tijekom cijele godine, no običaj je da se kuhana šunka jede za doručak na uskrsno jutro. Jedni je poslužuju pečenu u kruhu, drugi samo kuhanu, ali svi je jedu, izuzev vegetarijanaca.


Uz mladu janjetinu koja simbolizira ponovno rođenje, šunka, odnosno svinja, simbolizira sreću. Prije kuhanja šunku je potrebno staviti u hladnu vodu na 24 sata kako bi voda izvukla sol i smekšala meso. Šunka se kuha u nesoljenoj vodi na laganoj vatri, a želite li joj poboljšati okus, u vodu možete dodati zrna papra, listove lovora…


U Slavoniji je običaj kuhati šunku onoliko sati koliko šunka ima kilograma. Nakon kuhanja šunku ostavite da se potpuno ohladi u vodi u kojoj se kuhala. Ako se odlučite za šunku u kruhu, tada je nije potrebno prethodno kuhati. Kuhanu šunku poslužite s tvrdo kuhanim jajima, mladim lukom i hrenom. To je kombinacija s kojom ne možete pogriješiti.




No šunka je često velika i još češće ne pojede se cijela na uskrsno jutro i što s njom nakon Uskrsa? Možete je rezati pa slagati u sendviče s dodatkom tvrdo kuhanih jaja narezanih na ploškice i mladom salatom ili rukolom, možete je narezati na kockice pa je u kombinaciji sa šparogama koristiti za omlet, dodajte je u francusku salatu… Ideje su nebrojene, a mi smo izdvojili dva recepta za slane torte čiji je šunka jedan od glavnih sastojaka.


Slana torta sa cvjetačom i šunkom



Ova torta može se poslužiti kao predjelo, ali i samostalni obrok koji ćete ponijeti na posao ili na izlet.


Sastojci: 3 jaja, 50 g naribanog parmezana, 100 g jogurta, mala šalica maslinova ulja (oko 1 dl), 100 g šunke narezane na kockice, 400 g kuhane cvjetače, 200 g brašna, 1 vrećica praška za pecivo, origano, sol, papar


Priprema: Pjenasto umutiti jaja s parmezanom (kao kad pripremate kajganu), dodati jogurt, maslinovo ulje, sol, papar i origano i dobro izmiješati. Brašno pomiješati s praškom za pecivo i umiješati u smjesu od jaja. Dodati cvjetaču narezanu na manje komade i šunku. Uliti u namašćen i pobrašnjen kalup promjera 26 do 28 centimetara (bilo bi dobro da kalup ima odvojive stranice). Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 45 minuta. Poslužiti mlako.


Quiche sa svježim kozjim sirom i šunkom



Jednako ukusna mlaka i hladna, ova poslastica francuske kuhinje zadovoljit će i najzahtjevnije nepce.


Sastojci za 8 osoba: 3 jaja, 300 ml mlijeka, 150 g svježeg kozjeg sira (možete ga zamijeniti i ricottom ili malo manjom količinom nekog tvrdog sira), 200 g mladog špinata ili blitve, 1 poriluk (ili nekoliko stabljika mladog luka), 100 g šunke, sol, papar; Za tijesto: 300 g brašna, 150 g hladnog maslaca narezanog na kockice, žličica sode bikarbone, sol, 1 žlica kiselog vrhnja


Priprema: Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto i stavite ga u hladnjak na pola sata. Ako nemate vremena za prhko tijesto, možete kupiti i gotovo koje je dostupno u svim većim supermarketima. Ohlađeno tijesto razvaljati i njime obložiti kalup za pite promjera 26 do 28 cm, izbosti vilicom i prekriti masnim papirom. Po vrhu staviti suhi grah i peći 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Dok se tijesto peče, pripremite nadjev. Na malo maslinova ulja dinstati poriluk narezan na kolutiće, dodati na njega špinat (ili blitvu narezanu na trakice) i pričekajte da povene i pusti vodu. Ako se odlučite na svježi sir izradite ga mikserom i dodajte jedno po jedno jaja i na kraju mlijeko. Ako se odlučite za tvrdi sir, njega dodajte u smjesu od jaja i mlijeka. Začinite solju i paprom te dodajte dio šunke narezane na kockice. Na kraju miješati ohlađeni poriluk i špinat. Tijesto nakon isteka vremena izvaditi iz pećnice, ukloniti masni papir i grah te uliti smjesu. Po vrhu rasporediti preostalu šunku. Peći na 180 stupnjeva oko 45 minuta, dok površina ne postane zlatno-žuta. Poslužite mlako, a bit će jednako ukusno i sljedeći dan.


Pašteta od kuhane šunke


Ukusnu pašteticu poslužite kao hladno predjelo ili za doručak uz tostirani kruh.


Sastojci za 4 osobe: 200 g kuhane šunke, žlica kečapa, žlica Zvijezda majoneze, 1 slani inćun, žlica konjaka, sol, papar


Priprema: u blender stavite sve sastojke osim soli i papra te miksajte dok se ne pretvori u paštetu. Kušajte i ako je potrebno dosolite i poparite. Prije posluživanja držite u hladnjaku oko 2 sata.