Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Pozdrav ljetu

Složenac od tikvica i tune prema receptu slavnog kuhara Nigela Slatera

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 3. rujan 2019. u 9:10 2019-09-03T09:10:18+02:00

Bogati složenac s povrćem, tunom i sirom pravi je izbor za posljednje dane ljeta

Sezona tikvica uskoro se primiče kraju, stoga iskoristite posljednje dane ljeta i napravite slasni i zdravi složenac prema receptu poznatog kuhara Nigela Slatera.

Sastojci:

680 g manjih tikvica

2 i ½ žličice soli

1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja

1 luk

1 i ½ žličica svježih listova majčine dušice, nasjeckanih

¼ žličice chillija u prahu

2 konzerve tune u maslinovom ulju

1 ½ šalice (130 g) naribanog sira po izboru

papar

Priprema:

1. Tikvice narezite po dužini ili na kockice (ukoliko su veće). Prebacite ih u cjedilo i posolite te ostavite 1-2 sata kako bi ispustili vodu.

2. U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, majčinu dušicu, papar, chilli i poka žličice soli. Pirjajte otprilike 3 minute, a zatim maknite s vatre i stavite sa strane.

3. Pećnicu zagrijte na 230º C. Tikvice posušite papirnatim ručnikom i prebacite na pladanj za pečenje te polijte s malo maslinovog ulja (pladanj možete prethodno obložiti masnim papirom). Ravnomjerno ih rasporedite i pecite dok ne omekšaju, otprilike 15 minuta.

4. Tikvice izvadite iz pećnice i u jednom sloju rasporedite na manji pladanj za pečenje te dodajte pirjani luk sa začinima. Tunu ocijedite i ravnomjerno rasporedite preko sloja s lukom, a zatim pospite naribanim sirom.

5. Pecite dok se sir ne rastopi 10- 15 minuta. Servirajte toplo.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.