Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
Laskava titula

Siniša Lasan novi prvak Hrvatske u sommelierstvu

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 26. studeni 2014. u 8:05 2014-11-26T08:05:18+01:00

Pobjednik je iz dubrovačkog restorana Proto, drugi je Filip Savić iz hotela Munte Mulini u Rovinju, a treći Fabijan Šantić iz rovinjske konobe Kantinon

OPATIJA » Siniša Lasan, sommelier dubrovačkog restorana Proto, novi je prvak Hrvatske u sommelierstvu. Laskavu titulu je osvojio u jučerašnjem finalu 18. prvenstva sommeliera Hrvatske koje je održano u Opatiji u kojem se natjecao s drugoplasiranim Filipom Savićem, sommelierom hotela Munte Mulini u Rovinju, te trećeplasiranim Fabijanom Šantićem, sommelierom također rovinjske konobe Kantinon.

Ove godine državno natjecanje, održano u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba (HSK), okupilo je rekordan broj natjecatelja, njih čak 29, iz svih dijelova Hrvatske. Kroz dvodnevnu provjeru znanja, u polufinale je ušlo njih dvanaest među kojima su izabrana tri finalista. Oni su, uz ostalo, morali pravilno otvoriti i poslužiti pjenušac. Potom su uz meni od pet sljedova s nekima od tipičnih kvarnerskih namirnica, morali sljubiti svoj izbor od 12 ponuđenih vina, ali da budžet nabavne cijene vina ne prelazi 250 kuna bez PDV-a, ispraviti vinsku kartu te »na slijepo« prepoznati uzorke vina, rastočiti magnum, odnosno bocu od litre i pol, ali i pojasniti kako bi branili teran da su članovi Europskog parlamenta.    

Koncentracija presudna

Na ovom natjecanju, Lasan se natječe već više godina, a kao i svake, i ove godine je nastup tražio znanje, energiju, ali i koncentraciju.
   – Finalni dio je dosta zahtjevan jer u 25 minuta moramo pokazati što znamo, i pri tome je koncentracija uvijek presudna. Inače, sommelierstvom se bavim 10 godina, a za ovu struku sam se odlučio jer volim taj svijet vina i to što se uvijek mogu dobiti nova saznanja. Ujedno, Hrvatskoj fali stručnih kadrova u servisu i posluživanju tako da sam u ovom poslu vidio svoju šansu, kazao je Lasan, istaknuvši kako Hrvatska ima jako puno dobrih vina te kako kvaliteta ponude kontinuirano raste. Najbolji hrvatski sommelier predstavljat će Hrvatsku, uz ostalo, na europskim i svjetskim natjecanjima.

   Franko Lukež, predsjednik HKS-a, istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da na natjecanju svake godine ima sve više natjecatelja, ali i da se broj educiranih sommeliera u Hrvatskoj povećava.    

   – To je put k izvrsnosti u turizmu. Drago mi je da HSK već dvadeset godina radi na edukaciji sommeliera, ali i širenju kulture stola. A svaki pametan ugostitelj svjestan je da i u vrijeme ekonomske krize mora ulagati u kvalitetu kako bi dobio zadovoljnog gosta, a koji je sve educiraniji. Svakako ne smijemo dozvoliti da gost zna više od konobara, kazao je Lukež dodajući i kako izvrsnog sommeliera čine opća kultura, pristojno ponašanje i vrhunska edukacija.    

   – Ali i konstantan rad na sebi. Ako sommelier jednu godinu ne obiđe desetak novih podruma i proba stotinu novih vina, nije pravi sommelier, zaključio je Lukež.    
   Ovogodišnje natjecanje započelo je prisjećanjem okupljenih na dva ove godine preminula cijenjena člana HSK-a Ivana Sokolića, osnivača Vinopedije, te Branka Muždeke, sommeliera restorana Bevanda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.