Banoffee trifle

Savršeni desert za početak Nove godine: Mousse s bananom i čokoladom

P. N.

Foto Flickr

Foto Flickr



Svi oni kojih je zatekla uloga domaćina dočeka nove 2020. godine u nekom stanu ili kući, morat će svoje goste dočekati s nekim slasnim desertom, uz naravno šampanjac i drugi dobar alkohol. Još uvijek imate vremena napraviti tzv. banoffee trifle, odnosno mousse s bananom i čokoladom, kojega donosi Liam Charles s The Guardiana. Ne brinite, nije potrebno nikakvo pretjerano kuhanje, već trebate odvojiti samo 20-ak minuta u vašem danu. 


Sastojci (za 12 osoba): 


Umak


150ml vrhnja za kuhanje




40g maslaca


50g smeđeg šećera


prstohvat soli 


Keksi


230g šećera u prahu


20g maslaca


150g različitog orašastog voća, grubo sjeckanog


Krema


600g vrhnja za kuhanje


100ml Baileys likera


5 banana


2 x 500g kreme od vanilije


Za kraj


75g tamne čokolade


Priprema: 


U tavi otopite vrhnje za kuhanje, maslac i šećer, ostavite da proključa i da dobije boju karamele. Dodajte malo soli i maknite sa vatre. 


Stavite četiri žlice vode u manji lonac i polako dodajte šećer u prahu miješajući kuhačom, sve dok se sastojci ne sjedine. Kuhajte na srednje jakoj vatri dok šećer ne poprimi žuto-smeđu boju. Maknite lonac s vatre i brzo umiješajte maslac, dok je smjesa šećera još vruća. Grubo nasjeckano orašasto voće ubacite u smjesu i miješajte dok se ne sjedini. Pažljivo prelijte smjesu sa šećerom i orašastim voćem na papir za pečenje i ostavite da se ohladi. Kada se u potpunosti ohladi, razbijte u krhotine. 


Pomiješajte vrhnje za kuhanje s tri žlice Baileys likera i stavite sa strane. Odvojite jedan dio razmrvljenih keksa na dno veće posude te pospite preko njih još malo Baileys likera. Na vrh potom dodajte narezane banane, kremu od vanilije i smjesu Baileysa i vrhnja za kuhanje. Prelijte preko toga umak maslaca, šećera i vrhnja za kuhanje, kojega ste prvog napravili, te na kraju naribajte čokoladu preko svega. 


Stavite u frižider dok se desert ne ohladi. Prije posluživanja dodajte na vrh drugi dio keksa koje ste napravili.