Novi meni

RESTORAN ANIĆ: Tradicija duga pedeset godina

P. N.

Poznati kostrenski restoran trenutno je u rukama treće generacije obitelji Anić, majstora kuhara Vanje i njegove supruge Vedrane koji upravo rade na novom jelovniku



Jedan od ugostiteljskih simbola Kostrene, restoran Anić ove godine obilježava svojih prvih pola stoljeća rada. Na istoj lokaciji gdje danas djeluje možemo slobodno reći – kultni restoran koji nosi ime po svojim vlasnicima, sada već daleke 1967. godine Mile Anić otvorio je oštariju, da bi kasnije njegov sin Milan nastavio ugostiteljsku tradiciju.


Pod vodstvom Mileta i Paule Anić objekt je punih 25 godina bio poznat po ukusnim pizzama iz krušne peći. Od prošle godine objekt je u rukama treće generacije Anića. Naime, Milanov sin Vanja položio je majstorski ispit za kuhara i sa suprugom Vedranom preuzeo obiteljski posao. Ove godine povodom 50. rođendana promijenili su logo restorana, a s početkom 2018. godine predstavit će novi meni, temeljen na sezonskim namirnicama.





– Na meniju radimo zajedno, svi dajemo prijedloge i zatim odlučujemo čiji je najbolji. Iako ćemo ostaviti i dio pizza iz krušne peći, jer one su ipak dugo vremena bile naš zaštitni znak, većina menija temeljit će se na ribi, priča nam Vanja Anić, a njegova supruga Vedrana nastavlja:


– Navike posjetitelja posljednjih su se nekoliko godina promijenile. Sve više ljudi zdravo se hrani, sve se više traži riba. Nekad ugostitelji, pa tako i mi, nisu mogli prodati srdelice ili inćune, a sada ljudi upravo njih traže. Kada smo prvi put na meni stavili file ribe naši gosti odmah su ga naručili. Ljudi koji nam dolaze sve više žele uživati u komadu očišćene kvalitetne ribe i mi smo im to omogućili.



Hrana koju poslužuju u restoranu nabavlja se svakodnevno, kuha se sezonski, tako su tijekom jeseni imali ponudu jela s vrganjima, a na proljeće jela sa šparogama. Ribu nabavljaju od lokalnih ribara i to su njihovi gosti prepoznali. Preko tjedna većinom su to poslovni ljudi, a vikendom, kada je lijepo vrijeme i brojne obitelji s djecom.



Tijekom cijelog prosinca u Aniću primaju rezervacije za ručkove, večere i domjenke, a gosti mogu birati između deset ribljih i deset mesnih menija.



A što kušati iz zanimljivog menija. Za hladno predjelo kušati možete riblji carpaccio na podlozi od voća ili salatu od hobotnice s krumpirom. Nude i kapesante sa žara, a sami rade šurlice koje poslužuju s umakom od škampi i tartufa.



Nakon ovako bogatog predjela svako nepce zadovoljit će file bijele ribe na podlozi od povrća, a meni možete zaključiti nekom slasticom. Mi smo kušali čokoladnu tortu, čokoladni sufle sa šumskim voćem i panacottu s preljevom od šumskog voća.



Zato kada tijekom tjedna tražite mirno mjesto za ručak s poslovnim partnerima ili obitelji Anić će se pokazati kao savršen odabir, a nakon ručka u laganu šetnju omiljenom riječkom šetnicom.