Uradi sam

Pandoletti, talijanski tradicionalni božićni keksi jednostavni za pripremu i dugog roka trajanja

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Za ovaj recept bolje je da su bademi s kožicom, keksi će vizualno ljepše izgledati



Bademi su glavne zvijezde pandoletta, suhih keksa dugog roka trajanja. Pripremite ih već ovog vikenda. Čuvanjem u metalnoj kutiji produljit ćete im rok trajanja.


Sastojci: 300 g brašna, 100 g šećera, pola praška, 2 jaja, 1 vanilin šećer, 100 g badema, korica 1 limuna, 1 do 2 žlice ruma


Priprema: Jaja pjenasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati bademe, rum i koricu limuna. Postepeno dodavati brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Prebaciti na dasku i nastaviti mijesti dok ne dobijete glatko tijesto. Oblikovati dvije štruce i staviti na masni papir. Peći 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Kada je pečeno, oštrim nožem razrezati na ploške debele 1 centimetar.




Slagati na lim obložen masnim papirom i vratiti u pećnicu zagrijanu 120 stupnjeva na sušenje. Nakon desetak minuta okrenuti. Ohlađene kekse spremiti u metalnu kutiju. Trajat će dugo, a što dulje stoje to su ukusniji.


Savjet: Za ovaj recept bolje je da su bademi s kožicom, keksi će vizualno ljepše izgledati. Ali ih prije početka pripreme keksa operite i osušite na zagrijanoj tavi.