Mirisna pogača

PRIMORSKA PINCA Otkrivamo vam originalni recept za “Mamine pince” koje uvijek uspijevaju

Ivana Mavrić

Za izradu poznate uskršnje delicije potrebno je malo vremena i vještine, no trud će se svakako isplatiti



Ingrid Periša s food bloga Prekratak dan podijelila je s nama originalni recept za poznatu uskršnju deliciju- pincu ili uskršnju pogaču. Kao što i sama kaže, za izradu ove mirisne i sočne pogače potrebno je malo truda i vještine, no uloženo vrijeme svakako se isplati. Slijedite li njezine jasne upute, prekrasna i mirisna pinca krasit će i vaš blagdanski stol.


Sretan Uskrs!


Sastojci:


1, 5 kg brašna40 dkg šećera23 dkg maslaca6 jaja3, 5 dl mlijekagrožđice po želji4 žlice rumanaribana korica i sok naranče1 dkg soli15 dkg kvasca (4 kockice)žumanjak i dvije žlice mlijeka za premaz 

Priprema:


Mlijeko zagrijati u njega dodati kvasac, žlicu brašna i žlicu šećera. Staviti u veliku posudu jer je to  velika količina kvasca da ne bi prekipjelo. Pustiti da se diže. Kada se kvasac dignuo, odvojiti 500 – 600 gr brašna i u njega dodati kvasac. Umijesiti mekani kruh. Pustiti da se diže. Kada je kruh udvostručio obujam. Umutiti žumanjke sa šećerom, rumom, narančom i soli. Mutiti kao za biskvit. Dodati omekšali maslac i grožđice. Istući bjelanjke i dodati smjesi. Kada je to sve umućeno sjediniti s onim kruhom i dodati ostatak brašna.. Pustiti opet da se diže.






Premijesiti i oblikovati lopte koje će se na vrhu zarezati u križ. Od dijela tijesta sam isplela pletenice i formirala u vjenčić. Opet pustiti da se diže. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva. premazati pince žumanjkom i mlijekom, posuti krupnim šećerom i staviti peći. Neka se peče oko 45 minuta. Ako počnu jako tamniti prekriti folijom.





Foto: I. PERIŠA/ Prekratak dan