Chef Andrija Tomić

Osladite si ulazak u Novu, donosimo nešto drukčiji recept za čokoladne ‘makrone’

Portal Novilist.hr

Foto Pixabay

Foto Pixabay



Makroni su tradicionalni francuski slatki sendviči, a potječu još iz 18. stoljeća.


Makar se po nekim izvorima smatra da originalna receptura dolazi iz Italije, odnosno da su venecijanskog porijekla, gdje se spominju već u VIII stoljeću, a zahvaljujući sestrama karmelićankama, recept za ovaj biskvit od badema, šećera i bjelanjka širio se dalje sa premještanjem samostanskih redova.


Ovaj recept za Glas Istre donosi chef kuhinje u pomerskom restoranu Sopravento, Andrija Tomić.




Za danas je pripremio nešto drukčiji recept za čokoladne makrone, koji su jednostavni za pripremu i zasigurno će se svidjeti svakom ljubitelju čokoladnih slastica.


Sastojci za 4 osobe:


– 25 dkg badema– 10 dkg gorke čokolade– 30 komadića oblatni (oblik po želji)– 4 bjelanjka– 10 dkg šećera– 10 dkg meda

Priprema:


Sameljite neoguljene bademe i naribajte čokoladu.


Bjelanjke izmiksajte u čvrst snijeg tako da odmah na početku dodate med, a na samom kraju šećer.


Kada ste dodali šećer miksajte još 5 do 10 minuta.


Zatim dodajte bademe i čokoladu.


Miješajte sve navedeno slastičarskom špatulom ili kuhačom kako bi povezali što bolje sve potrebite namirnice i time dobili kompaktnu smjesu.


Pripremljene oblatne poškropite limunovim sokom i na iste, preporučam sa žlicom koju ste isprali u hladnoj vodi kako se krema ne bi ljepila, položite dobivenu smjesu.


Makrone pecite 10 do 15 minuta.


Kada su makroni gotovi, ukoliko želite malo hrskaviju varijantu, pustite ih da odstoje u polu otvorenoj toploj pećnici još 10-ak minuta kako bi bili hrskaviji.


Dobar tek!