Prava fantazija

NEDJELJNI DESERT Francuska čokoladna torta prema receptu Davida Lebovitza

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Isprobajte jednostavnu čokoladnu tortu čije sastojke sigurno već imate kod kuće



Zasladite se ovog vikenda uz fantastičnu čokoladnu tortu Davida Lebovitza, svjetski poznatog gastronomskog čarobnjaka čijim se receptima uvijek iznova vraćamo. Provedite nedjelju u slatkim zalogajima prave čokoladne fantazije koja je gotova u tren oka.


Sastojci:


340 g tamne čokolade, sitno nasjeckane


140 g maslaca narezanog na kockice




2/3 šalice (130 g) šećera


5 većih jaja sobne temperature


5 žlica (45 g) višenamjenskog brašna


1 žličica ekstrakta vanilije


prstohvat soli


nezaslađeni kakao prah


Priprema:


1. Namastite kalup za tortu (promjera 23 cm). Pospite kakao prahom i otresite višak. Pećnicu zagrijte na 180 º C.


2. U posudi koju ste postavili iznad većeg lonca sa zagrijanom vodom otopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući. Maknite s vatre i umiksajte 65 g šećera, a zatim jedan po jedan žumanjak, brašno i ekstrakt vanilije.


3. Istucite bjelanjke na srednjoj brzini, a zatim pojačajte brzinu i dodajte sol i miksajte do čvrste smjese. Nastavite miksati i dodajte ostatak šećera te nastavite miksati. Snijeg od bjelanjaka je gotov kad smjesa zadržava oblik na nastavku miksera. Još jedan dobar trik kojim se možete poslužiti jest da preokrenete posudu s bjelanjcima – ukoliko zadržavaju oblik i ne ‘klize’ iz posude, možete prestati s miksanjem.


4. U smjesu s čokoladom nježno umiješajte jednu trećinu snijega od bjelanjaka, a zatim i ostatak sve dok ne bude vidljivih tragova bjelanjaka. Smjesu prebacite u kalup za tortu, nožem ili špatulom izravnajte površinu te pecite 20- 25 minuta ili dok čačkalica koju ste naboli u sredinu torte ne izađe suha.


5. Tortu izvadite iz pećnice i ostavite da se potpuno ohladi, a zatim izvadite iz kalupa. Poslužite uz malo šlaga, s kuglicom sladoleda ili čokoladnim umakom.