Karnevalske slastice

Mljac! Donosimo odličan recept za brze i jednostavne krafne iz pećnice- za prste polizati!

P. N.

Foto: Instagram/ Unsplash

Foto: Instagram/ Unsplash

Mirisne i sočne krafnice pravi su izbor u maškaranom tjednu. Poigrajte se i dodajte im šarene mrvice ili listiće badema i razveselite mališane



Vrijeme maškara treba svečano obilježiti tradicionalnim slasticama poput fritula i krafni. A mi vam donosimo recept kojem nećete moći odoljeti- mirisne krafne koje dolaze ravno iz pećnice, bez prženja u ulju. Svoje karnevalske krafne možete dodatno preliti rastopljenom čokoladom, ukrasiti listićima badema ili šarenim mrvicama… dok vladaju maškare, sve je dopušteno!


Sastojci (za 16 komada):


500 g brašna


vrećica instant kvasca




275 ml mlijeka


50 g rashlađenog maslaca, izrezanog na kockice


1 jaje, razmućeno


75 g smeđeg šećera


1.5 žličica soli


Plus


pekmez ili čokoladni namaz po izboru


100 g rastopljenog maslaca


šećer u prahu, šarene mrvice ili listići badema


Priprema:


1. Mlijeko zagrijte do vrenja, zatim maknite s vatre i dodajte kockice maslaca. Pustite da se ohladi do sobne temperature.


2. U većoj zdjeli pomiješajte brašno, kvasac, 75 g šećera i sol. Suhim sastojcima dodajte mlijeko i razmućeno jaje i pomiješajte drvenom kuhačom.


3. Smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu i rukama mijesite 10 minuta (ili miksajte u posudi služeći se nastavcima za tijesto).


4. Prebacite u posudu koju ste prethodno premazali uljem. Prekrijte čistom krpom i pustite da se diže dok se tijesto ne udvostruči (do 2 sata).


5. Nježno premijesite, a zatim oblikujte 25 kuglica(možete ih i oblikovati tako da u sredini ostavite rupu). Kuglice prebacite u pladnjeve obložene masnim papirom. Ostavite dovoljno razmaka kako se krafne ne bi spojile.


6. Kuglice prekrijte čistom krpom, a kad se udvostruče, prebacite u pećnicu prethodno zagrijanu na 170º C. Na dno pećnice stavite posudu ispunjenu kipućom vodom.


7. Pecite 12-15 minuta dok ne poprime zlatnosmeđu boju. Izvadite iz pećnice, pustite da se malo ohlade, a zatim ih premažite otopljenim maslacem i pospite šećerom, šarenim mrvicama ili listićima badema. Vrećicu za dekoracije ispunite nadjevom po želji i punite svoje krafnice. Poslužite odmah.





Foto: Instagram


krafne, krafne iz pećnice