Spektakl

Kvarner Wine Fest: Stiže 85 vinara iz 13 država i s tri kontinenta

Edi Prodan

Ilustracija

Ilustracija

Prvi Kvarner Wine fest okupit će 85 vinara iz 13 država te s čak tri kontinenta



PRELUK  Jamčimo vam spektakl, događaj koji će oduševiti posjetitelje i jako dobro djelovati na obogaćenje i produženje turističke sezone.


Bio bi to u najkraćim crtama siže svega onoga što će se u subotu i nedjelju, 2. i 3. lipnja događati u opatijskoj sportskoj dvorani »Marino Cvetković« gdje je predviđeno održavanje prvog Kvarner Wine festa, manifestacije koja će okupiti 85 vinara iz 13 država te s čak tri kontinenta, a izrečeno je u na prigodnoj konferenciji za novinare prelučkom boutique hotelu Navis.



Cijena ulaznice što jamči kušanje niza vrhunskih vina, pa čak i Dom Perignon šampanjca, iznosi 70 kuna. Čaša se »renta«, dok je oba dana prvim posjetiteljima, onima koji pristignu između 12 i 13 sati, zajamčeno da po cijeni jedne, dobiju dvije ulaznice. Istaknimo i to da će vinoljupci moći uživati u vinima iz Australije, Argentine, Italije, Francuske, Slovenije, Škotske, Novog Zelanda, Mađarske, Srbije, BiH, Kosova, Albanije te domaćina Hrvatske.





– Ovo je rezultat rada koji je trajao čitavu godinu, rezultat je to ustrajnosti na želji da u Opatiji organiziramo vinsko događanje koje će biti na razini renomea koji taj biser hrvatskog turizma i zaslužuje. S rezultatom smo i više nego zadovoljni, a uz samu prezentaciju vina na programu je i niz radionica putem kojih će se posjetiteljima približiti elementi vinske kulture. Ono što nas također veseli, Kvarner Wine fest su prihvatili i vlasnici restorana tako da će zab trajanje festivala biti organizirani posebni »shutleovi«, kombiji i automobili za prijevoz gostiju restorana do »Cvetkovića«, kao i oni koji će prometovati u suprotnom smjeru, istaknuli su Zoran Zdelar i Mladen Kranjčec, direktor i prokurist OFC agencije koji i organiziraju događanja.



Oba je dana u pravilnom ritmu na programu po desetak posebnih događanja. Bit će tu i podosta sljubljivanja vina i hrane, pa tako i vina i čokolade, sommelierskih vještina, ali i prezentacija i degustacija vina iz vruje, onih koja su godinu dana bila na dnu mora u ičićanskom akvatoriju. Iznimno je intrigantna edukativna radionica »Žene i vino« koja će na simpatičan način povezati karaktere i vino. Njezine su autorice Ivana Grabar, vrsna spisateljica i autorica iznimno čitanog bloga, kao i opatijska poduzetnica Sanja Markušić koja ide u red najboljih poznavateljica vina u Hrvatskoj. Ne treba ni istaknuti kako je njihovo, vanprotokolarno, obraćanje novinarima u Navisu izazvalo – posebnu pažnju.



U sličnom se tonu nadovezala i Suzi Petričić, direktorica TZ Opatija koju posebno veseli što se zahvaljujući vinu produžuje sezona te što se KWF nadovezuje na gastronomska događanja kojima Opatija obiluje upravo ovih dana.


– Vino je neizostavni dio turističke ponude, a enogastronomska događanja su iznimno značajna u definiranju kvalitete pojedine destinacije. Ono što pak karakterizira opatijsku gastronomiju je poštivanje tradicije i korištenje autohtonih namirnica na koje se idealno nadopunjuju i vina tako da nam je želja da se i uz pomoć ovakvih festivala Opatija nametne kao neizostavna vinska destinacija, istaknula je Petričić.


Zamjenica gradonačelnika Opatije Vera Aničić je istaknula kako podupiru događanje jer ima vrlo bogati program, pozicionirano je u vrijeme ka su organizirana i gourment događanja te u svakom slučaju produžuje turističku sezonu, dok je konferenciju za novinare u Navisu zaključio Marko Škarica iz Hrvatskog sommelier kluba.