Međuobrook

Još jedna ideja za omiljeno proljetno voće: Muffini s brašnom od pira, jagodama i bademima

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Muffine prije posluživanja ohladiti i čuvati 3 do 4 dana u dobro zatvorenoj posudi



Ako želite smršaviti, jagode su pravi izbor. Osim što su niskokalorične, neki njihovi sastojci pomažu bržem sagorijevanju masnoća. Dokazano je i da jagode imaju protuupalna svojstva koja ublažavaju bol. Preporuka je jesti ih tri puta tjedno kako bi smanjili rizik od upala. Osim toga, zahvaljujući flavonidima jagode imaju i antikancerogena svojstva.


Jagode pomažu i u regulaciji šećera u krvi, a za to je potrebno konzumirati 130 grama dnevno. Posljednji razlog zbog kojeg valja konzumirati jagode jest da usporavaju starenje. Bogate su antioksidansima koji štite naš organizam od slobodnih radikala koji izazivaju ubrzano starenje kože.


U nastavku donosimo recept koji uz jagode sadrži pirovo brašno i bademe.




Sastojci za 14 komada: 370 g pirovog brašna, 300 g jagoda, 300 g jogurta, 150 g demerara šećera, 75 g maslinova ulja, 70 g badema u listićima, 2 jaja, 16 g praška za pecivo


Priprema: U posudi pomiješati brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodati jogurt, a zatim jedno po jedno jaje i na kraju ulje.


Jagode oprati i narezati na komadiće. Jagode umiješati u smjesu (ostaviti ih malo za dekoraciju). Posljednje ubaciti bademe (ostaviti malo za dekoraciju). Dobro promiješati i puniti kalupe za muffine. Pazite da ih napunite dvije trećine jer će tijekom pečenja narasti. Na vrh svakog muffina staviti malo jagoda i badema u listićima. Peći 25 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva.


Muffine prije posluživanja ohladiti i čuvati 3 do 4 dana u dobro zatvorenoj posudi.