#thecookies

Jednostavan recept za keksiće koji su pokorili Instagram i postali pravi hit

P. N.

FOTO/Flickr

FOTO/Flickr

Jeste spremni isprobati ga?



Vjerujemo da ne postoji osoba koja ne voli svježe pečene kekse s čokoladom. Mnogobrojni su recepti za keksiće, a u posljednje vrijeme jedan poseban recept je privukao pozornost ljubitelja slatkog i doslovno pokorio Instagram. 


Poznata američka kuharica Alison Roman, kolumnistica New York Timesa i autorica knjige “Dining in”, predstavila je svoj recept za popularne američke cookiese. U kratkom roku je recept postao popularan i viralan, toliko da je na Instagramu osvanula oznaka “#thecookies” uz fotografije obožavatelja ovog recepta. Uskoro je i sama Alison Roman postala Instagram zvijezda. No, koja je zapravo tajna ovih keksića?


Ne samo da je ovaj recept veoma jednostavan već za njega nije potrebno prethodno kulinarsko, odnosno slastičarsko iskustvo, niti neka posebna oprema. Uz to sve sastojke možete kupiti u obližnjoj trgovini. Ali to zapravo ne čini toliko veliku razliku naspram nekim drugim receptima. Ono to čini razliku jest sol s kojom se keksi na kraju posipaju, prenosi Elle. Jeste spremni isprobati ga?


Sastojci: 




260 g maslaca


100 g šećera


4 jušne žlice smeđeg šećera


1 čajna žlica ekstrakta od vanilije


280 g brašna + ¾ čajne žlice soli


170 g tamne čokolade


1 veće jaje


Dodatnog smeđeg šećera


Morska sol za ukrašavanje


Priprema: 


Izmiješajte maslac s obje vrste šećera te dodajte ekstrakt vanilije. 


Dodajte brašno. 


Tamnu čokoladu narežite na komadiće i dodajte smjesi.


Tijesto podijelite na dva dijela i stavite u foliju te ostavite oko 2 sata u hladnjaku. 


Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. 


Tijesto razvaljajte u oblik cilindra s promjerom oko 6 cm. 


Premažite tijesto umućenim jajetom te uvaljajte u smeđi šećer. 


Svaki cilindar odrežite na 12 mm debele komadiće te ih poredajte na pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. 


Za kraj morsku sol pospite po keksićima. 


Pecite oko 12-15 minuta, a poslužite kada se malo ohlade.