Njezina istinska strast

Isprobajte brze i jednostavne slastice iz kuharice talijanske autorice Alice Balossi

Šarlota Brnčić

FOTO/Sonja Kovač

FOTO/Sonja Kovač

Ova kuharica idealna je i za one koji imaju veliku želju zadiviti prijatelje veličanstvenim desertom, ali nemaju ni vremena niti volje pripremiti ga.



“U slastičarstvu je teško osmisliti recept koji već ne postoji i koji je originalan jer smo gotovo sve kombinacije već probali. Ljubiteljima slatkog savjetovala bih da upoznaju temelje slastičarstva zahvaljujući kojima se mogu osmisliti svakakvi personalizirani recepti”, kazala nam je Alice.


Zaljubljenici u slastice imali su priliku biti na predstavljanju kuharice “Brze i jednostavne slastice” talijanske autorice Alice Balossi, održanom u zagrebačkoj knjižari Znanje. Ova božanstvena kuharica namijenjena je svima koji nemaju vremena ili dovoljno vještine u pripremanju slatkih zalogaja, a sadrži zbirku superjednostavnih i superbrzih recepata za ukusne slastice kojima nitko neće moći odoljeti.


Okretanje ka slastičarstvu za autoricu knjige bio je golemi zaokret u životu jer je prije pet godina radila dosadan uredski posao koji ju nije ispunjavao. Do velike životne promjene došlo je nakon što se najprije prijavila za sudjelovanje u talijanskoj kulinarskoj emisiji “Bake off”. Emisija joj je doslovno dala “vjetar u leđa”, a kako je i sama izjavila na promociji knjige, novinari su je nakon sudjelovanja u “Bake offu” često intervjuirali i nekako je priča oko slastičarstva sama krenula.




– Odlučila sama tada pokrenuti svoju stranicu “I dolci di Alice”, te sam nakon otprilike godinu dana promijenila posao slijedeći svoju istinsku strast. Na pokretanje stranice sam se odlučila jer su me mnogi ljudi primijetili nakon sudjelovanja u emisiji, a to je bila i izvrsna prilika da promijenim posao. Završila sam tečaj slastičarstva, te sam na početku pripremala samo slastice. Posljednje dvije godine okrenula sam se i slanim receptima.


Gostovala sam potom i u mnogim drugim televizijskim emisijama, a vodila sam i televizijsku emisiju o američkim desertima ‘50-tih godina prošlog stoljeća koji su moja strast. Sudjelovala sam u emisiji “Detto Fatto” na kanalu Raidue, kao i u tri sezone emisija “In forma con Starbene” na talijanskom Canale 5, izjavila je autorica u razgovoru za naš list.


Slastice za prijatelje


Upitali smo je i koji je njezin omiljeni desert, a odgovor nas nije iznenadio s obzirom na sklonost američkim slasticama.


– Omiljena slastica mi je torta koju obožavam praviti, a radi se o desertu mud cake s kremom od mascarponea i čokolade, sa svježim malinama i kapljicama čokolade. Ova torta mi je najdraža jer je jednostavno neodoljivo meka, ukusna, te joj maline daju onaj kiselkasti dodir koji donosi ravnotežu cjelokupnom desertu. Svim ljubiteljima slatkog savjetovala bih da upoznaju temelje slastičarstva zahvaljujući kojima se mogu osmisliti svakakvi personalizirani recepti, kazala nam je Alice.


Pisanje knjige je za nju, nakon toliko godina rada i truda, bila kruna tog trenutka. Osim što obožava podučavati umijeću slastičarstva kako bi taj vid umjetnosti približila što široj publici, Alice svakom slatkom receptu voli dati osobni zaokret, a upravo za to joj je često potrebna inspiracija.


– U slastičarstvu je teško osmisliti recept koji ne postoji na svijetu i koji je originalan jer smo gotovo sve kombinacije već probali. Moja tajna je da sve recepte samo pojednostavnim. Nakon što ih prilagodim na sebi prihvatljiv način, oni tada zahtijevaju manje potrebnog pribora za pripremu, koraci su znatno jednostavniji, a i uštedjet ćete više vremena, istaknula je Balossi na promociji.Recepti su vrlo ukusni, jednostavni i brzi, za sve koji nemaju puno vremena za pripremu slastica ili im se jednostavno ne da dugo stajati uz štednjak.

Ova kuharica idealna je i za one koji imaju veliku želju zadiviti prijatelje veličanstvenim desertom, ali nemaju ni vremena niti volje pripremiti ga. Alice Balossi svoje prijatelje zato često iznenadi njima najdražim desertima.


– Najčešće radim slastice za druge, a kada ih pripremam sebi, onda uvijek volim koristiti čokoladu jer tko ne voli čokoladu, kondenzirano mlijeko i vrhnje, dok od voća najviše volim banane i šumsko voće, rekla je Balossi.


Ljubiteljica pin-upa


Strastvena je ljubiteljica pin-up stila i ‘50-ih godina prošlog stoljeća koje svakodnevno živi kroz svoj stil odijevanja, ukusa u glazbi i posebice u slastičarstvu. No, unatoč tome, ipak nije odoljela i nekim tradicionalnim hrvatskim receptima. Iako ih još nije sama pripremala, domaća makovnjača i bajadera, okusi su koje Balossi svakoga puta nosi kao uspomenu iz Hrvatske. Prateći njezine recepte sigurno možemo očekivati neku novu, jednostavniju, ali i dalje ukusnu verziju domaćih hrvatskih recepata.


Iako je na promociji knjige bila samo Alice Balossi, ona nije bila sama u procesu stvaranja. Uz nju je cijelo vrijeme bio Paolo Mosca koji je inače autor mnogih uspješnih televizijskih emisija i spisatelj. Upravo je Mosca upoznao Balossi s njezinim urednikom i pomogao joj oko pisanja jer, kako kaže, stvaranje i pisanje knjige nije jednostavan posao, u njega je potrebno uložiti mnogo truda i vremena.


U Italiji su i kritika i publika s velikim oduševljenjem prihvatili knjigu. U primamljivim receptima iz knjige “Brze i jednostavne slastice” uskoro će moći uživati i gledatelji talijanske televizije budući da Balossi upravo snima emisiju s vlastitim receptima. Iako još ne znaju datum emitiranja, Balossi i Mosca s velikim nestrpljenjem iščekuju taj trenutak. Do tada ih vesele i motiviraju komentari onih koji kažu da su pronašli omiljene slastice za koje im ne treba mnogo vremena.


Ukusna meka torta od ricotte i čokolade bez brašna


Sastojci: 


150 g čokolade za kuhanje


200 g ricotte


30 g rižina škroba


70 g šećera


40 g čokoladnih kapljica


3 velika jajeta


1 prstohvat soli


20-ak g maslaca


1 žlica kakaa


Priprema: 


Čokoladu otopi na pari ili u mikrovalnoj pećnici. Miješaj ricottu dok ne dođe poput kreme i u nju pomalo dodaj otopljenu čokoladu te miješaj dok ne dobiješ smješu bez grudica. Odvoji bjelanjke od žumanjaka.


Žumanjke utuci sa šećerom dok ne dobiješ svijetlu i pjenastu smjesu. Dodaj kremu od ricotte i čokolade, rižin škrob, prstohvat soli i čokoladne kapljice. Kad se sve poveže, dodaj snijeg od bjelanjaka, oprezno miješajući od dna prema gore. Upali pećnicu na 180 stupnjeva Celzija, premaži kalup maslacem i pospi ga kakaom u prahu, pazeći da odstraniš višak. Smjesu ulij u kalup i ostavi da se peče 35 – 40 minuta.


Tortu ostavi da se barem 30 minuta hladi u ugašenoj pećnici, uz pritvorena vrata.



Torta od šlaga i čokolade


Sastojci: 


250 g čokoladnih napolitanki,


400 ml vrhnja za šlag,


3 žlice šećera


Priprema: 


U multipraktiku samelji čokoladne napolitanke. Dobivene komadiće prespi u kalup promjera 24 cm i čvrsto ih natisni. Utuci šlag s 3 žlice šećera i njime namaži podlogu od napolitanki. Stavi da se barem 4 sata zamrzava u zamrzivaču.


Prije posluživanja ostavi tortu da se otpusti na sobnoj temperaturi. Tortu možeš poslužiti i posutu kakaom, zdrobljenim orašastim plodovima ili svježim voćem narezanim na komade.



Energetski zalogajčići s limunom i kokosom


Sastojci: 


85 g zobenih pahuljica


100 grama dehidriranog i naribanog kokosa


1 žlica javorova ili agavina sirupa, sok pola limuna


1 žličica naribane limunove korice


1 žlica kokosovog ulja ili otopljenog maslaca


Priprema: 


U blender stavi sve suhe sastojke, izmiješaj pa kad sve bude dobro povezano, dodaj sve vlažne sastojke. Dobivenu smjesu prebaci u zdjelu i stavi na 20 minuta u hladnjak. Izvadi smjesu iz hladnjaka i od nje načini 12 kuglica. Po želji ih pospi nasipanim kokosom. U hladnjaku mogu stajati do 3 dana.