U bojama jeseni

Hladno vam je? Zagrijte se toplom maneštrom od slanutka i tikve

P. N.

Foto Istock

Foto Istock

Uz maneštru možete poslužiti i preprženu slaninu ili preprženi kruh, a ukoliko vam je drago meso, u nju možete staviti kuhanu vratinu



Hladno vam je? Ima li boljeg načina da se ugrijete od tople maneštre. Današnji prijedlog je gusta maneštra u pravim bojama jeseni. Riječ je o maneštri od bundeve i slanutka uz koju možete poslužiti tostirane kockice kruha.


Sastojci: 600 g butternut tikve, 400 g kuhanog slanutka, 100 g kapule, 100 g blitve, 2 lista lovora, 1,5 l vode, maslinovo ulje, sol, papar


Priprema: Kapulu sitno nasjeckati. Tikvu oguliti, ukloniti joj sjemenke i narezati na kockice. U dubokoj posudi na maslinovom ulju dinstati kapulu. Kada postane zlatno-žuta dodati tikvu i podliti s malo vode. Zatim ubaciti kuhani slanutak i blitvu narezanu na trakice, sol, papar i podliti s vodom. Promiješati, ubaciti listiće lovora i poklopiti.




Kuhati poklopljeno 15 minuta, a zatim još 15 minuta bez poklopca na laganoj vatri. Ukloniti listove lovora i poslužiti s malo maslinova ulja.


Ova maneštra dobro podnosi zamrzavanje pa ju slobodno podijelite na porcije i jedite kada nemate vremena za kuhanje.


Uz maneštru možete poslužiti i preprženu slaninu ili preprženi kruh, a ukoliko vam je drago meso, u nju možete staviti kuhanu vratinu.