Mesarski virtuozi

Gastro show braće Čučković: Svinjarija u kojoj su svi uživali

Edi Prodan

Show uključuje cijeli proces pripreme hrane, od obrade mesa do njegovog termičkog tretmana. Dejan i Danijel Čučković su mobilnim mikrofonima publiku informirali o svim pojedinim fazama pečenja



RIJEKA » Jedinstveni spektakl: »Svinjarija gastro show braće Čučković«, što je jučer od 17 do 20 sati održan u sklopu prosinačke manifestacije »Kontanje«, na platou ispred riječkog hotela Kontinental, oduševio je sve prisutne. Kako smo i najavljivali, riječ je o mesarsko-gastronomskom showu koji uključuje cijeli proces pripreme hrane, od obrade mesa do njegovog termičkog tretmana, pučki rečeno – pečenja. No da sve bude još i atraktivnije, Dejan i Danijel Čučković sve to rade na uistinu spektakularan način, s mobilnim mikrofonima putem kojih publiku informiraju o pojedinim fazama pečenja, o umacima koje koriste, čitavom nizu detalja koji su posebno oduševili sve prisutne roštilj-majstore amatere, dakle svakog muškarca koji drži do sebe.


   – Dolazimo iz obitelji u kojoj je naš otac godinama vodio klasičnu mesnicu. Ono što smo od njega naslijedili obaveza je da meso uvijek mora biti iz kontroliranog uzgoja i vrhunske kvalitete, no ono što smo okrenuli naglavačke je pristup ovom zanatu, svojevrsni show koji smo osmislili. Drugim riječima, želimo pokazati da i zanimanje mesara može biti zanimljivo, uzbudljivo i atraktivno. Ono s čime se naš otac baš i nije slagao, štoviše skoro da je »čupao kosu« dok smo mu izlagali naše namjere – neobični su umaci i kombinacije mesa i pojedinih začina što prema uvriježenom mišljenju naizgled ne idu zajedno, istaknuo nam je Dejan, stariji od braće Čučković.


   Program – a iako su velike zvijezde za čije se nastupe širom Hrvatske čeka mjesecima: ovo im je bio prvi javni nastup u Rijeci – započeo je s pečenjem velikih komada svinjskih rebara. Visoka temperatura, posebni premazi s medom, sasvim osebujan način pripreme svinjetine. Na kraju »odmor« ispod aluminijskih folija kako bi se meso i umaci do kraja proželi. S obzirom na to da je jedna od osobitosti »Kontanja« i što je moguće pristupačnija cijena, porcije svinjskih rebrica i drugi su put, nakon pečenja – planule. Ljudi su u velikom redu čekali specijalitete by Čučković, a zadovoljstvo koje ih je prigodom konzumacije obuzimalo moglo se vidjeti, ali i čuti putem zadovoljnog mumljanja.




   Sam je spektakl dodatno podcrtao i Davor Jurkotić čija je umješnost vođenja »live« programa uistinu unikatna, tako da se i on odlično uklopio u posebitost »Kontanja«.


   Za sve one koji su propustili »svinjariju«, istaknimo da će se sličan spektakl odigrati i idućeg ponedjeljka, 15. prosinca, na istom mjestu i u isto vrijeme, ali s drugom glavnom ulogom: za tjedan dana na redu je – »govedarija«.