Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. listopada 2019.
Mandarine

Fina domaća marmelada od mandarina: Snažan vitaminski doručak ili ukusni međuobrok

Foto: iStock
Foto: iStock
Autor:
Objavljeno: 9. listopad 2019. u 13:18 2019-10-09T13:18:31+02:00

Marmelada se u hladnjaku može čuvati do mjesec dana, a u zamrzivaču do šest mjeseci. 

Polako je krenula sezona mandarina što znači da ovu omiljenu voćku možemo konzumirati na različite načine. Jedan od njih je i spravljanje domaće marmelade od mandarina. Prepuna vitamina idealan je saveznik u borbi protiv prehlade, a može se dodati u pahuljice, jogurte, torte ili koristiti samostalno - na kruhu kao ukusan doručak.

Za odličan i jednostavan recept pobrinula se Martha Stewart, a potrebno vam je tek nekoliko sastojaka.

Sastojci

2 kg mandarina

4 šalice šećera

6 šalica vode

2 - 3 žlice soka od limuna

Priprema

U zamrzivač stavite manji tanjur. U veću padelu stavite oguljene i očišćene mandarine zajedno s vodom i pustite da prokuha na jakoj vatri. Zatim smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte uz učestalo miješanje dok mandarine ne postanu mekane. Za to će vam trebati dvadesetak minuta.

Dodajte šećer i limunov sok, pa malo povećajte vatru i miješajte dok se šećer ne "raspadne". Često miješajte sve dok struktura ne postane kompaktna i tamnije boje. Za to će vam trebati oko 45 minuta. Da testirate je li dovoljno kuhano, stavite žlicu smjese na onaj smrznuti tanjur i pustite da se smjesa srmzne na dvije minute. 

Marmelada je gotova kada na sebi ima tanki sloj koji se "gužva" kada ga dodirnete prstom. Ako se taj sloj proširi i automatski zgusne, nastavite kuhati. 

Kada je gotova, marmeladu smjestite u odgovarajuće teglice i pustite da se potpuno ohladi.

Marmelada se u hladnjaku može čuvati do mjesec dana, a u zamrzivaču do šest mjeseci. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.