Voćni desert

CLAFOUTIS Omiljeni francuski kolač s trešnjama razbudit će sva vaša osjetila

P. N.

Foto: iStock

Foto: iStock

Iskoristite sezonu trešanja i isprobajte omiljenu francusku voćnu slasticu – priprema je vrlo jednostavna!



Clafoutis je tradicionalni francuski voćni desert s tijestom koje se sastoji od jaja, šećera, mlijeka i brašna te bogatim nadjevom, najčešće u varijanti s trešanjama. Recept je toliko jednostavan da ga zaista morate isprobati – sve što trebate jest pomiješati sastojke u zdjeli i ispeći tijesto s voćem. Tijesto će dobiti lijepu zlatnu boju, dok će u sredini ostati mekane i kremaste teksture. Clafoutis se obično peče u većem pladnju, stoga je odličan izbor za slatka druženja s obitelji. Trešnje možete zamijeniti malinama, breskvama, borovnicama, jagodama ili kruškama, u svakoj varijanti očekuje vas eksplozija okusa!


Sastojci:


3 jaja


½ šalice šećera




1/8 žličice soli


½ šalice brašna


2 žlice maslaca, otopljenog i rashlađenog


1 šalica punomasnog mlijeka


½ šalice vrhnja za šlag


1 žličica ekstrakta vanilije


naribana korica polovice limuna (po želji)


2 šalice trešanja s odstranjenim košticama


šećer u prahu za dekoraciju


Priprema:


1. Pećnicu zagrijte na 180 º C. Namastite kalup za pitu. U zdjeli nakratko izmiksajte jaja, šećer i sol dok se sastojci ne sjedine. Dodajte brašno i miksajte do glatke smjese. Umiksajte otopljeni maslac, zatim mlijeko i vrhnje, ekstrakt vanilije i naribanu koricu limuna. Smjesu prebacite u kalup za pečenje i prekrijte trešnjama.


2. Pecite 35- 40 minuta dok rubovi ne postanu zlatne boje (sredina treba ostati mekana). Ohladite do sobne temperature i pospite šećerom u prahu.